Акція «Україна – разом!» вирушила до Чернівців (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

2 жовтня в стінах Кіровоградського обласного художнього музею, саме там, де й стартувало 26 вересня, закінчилося народне вишивання кіровоградцями мапи України в рамках Культурно-мистецької акції «Україна – разом!», спрямованої на об’єднання всіх українців.

За цей час до вишивання реліквії долучилися сотні кіровоградців. 27 вересня мапа побувала в Державному музеї – заповіднику Івана Тобілевича «Хутір Надія» на 44 Всеукраїнському святі театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти».

До вишивання було залучено понад 500 кіровоградців і гостей міста. Учасники акції, від малечі до людей поважного віку, супроводжували вишивання гарними побажаннями, світлими думками – з вірою, надією та любов’ю.

Акція, що стартувала у Вінниці, продовжилась у Житомирі, Рівному, Луцьку, Тернополі, Львові, Ужгороді, Маріуполі, Хмельницькому, Кіровограді. Наступне місто, до якого помандрувала мапа – Чернівці.

Полотно продовжує свій шлях обласними центрами України, щоб кожен регіон довершив свої фрагменти.

А завершиться вишивання мапи в Києві, на Майдані Незалежності, в річницю революційних подій (орієнтовно 1 грудня). Після цього планується її експонування в Мистецькому Арсеналі. А вже в 2015 році передбачається передача вишитого полотна до приміщення Верховної Ради України, щоб воно не лише прикрашало там інтер’єр, а й відігравало духовну й символічну роль.

Кожен бажаючий може приєднатися до цієї патріотичної акції, вишити хоча би один хрестик і таким чином внести частинку своєї душі, свого серця до об’єднання України!

Життя українського суспільства має бути різнобічним: матеріальне забезпечення армії доповнюватися духовними проектами, які піднімають бойовий дух військових і вселяють віру в краще майбутнє у простих громадян.

Кожен регіон має свої культурні та історичні особливості та відмінності, кожен має свій прапор, який для України є цінністю, а для людей – предметом гордості.

Ескіз саме цього вишиваного полотна створено з використанням прапорів усіх областей України та Меджлісу кримсько-татарського народу. Ідея проекту – вишити оберіг для України, щоб кожен наділив вишиванку побажаннями миру та любов’ю до своєї країни. Символічно, що під час проведення акції буде встановлено рекорд України в номінації «Мистецтво», назва рекорду – «Карта України, вишита вручну найбільшою кількістю людей».

Для участі в рекорді потрібно зробити хоча б один стіжок на вишивці та дати дозвіл на фотозйомку себе за роботою. Це потрібно для підрахунку кількості вишивальників експертною радою Національного реєстру Рекордів.

На Кіровоградщині дуже гармонічним вийшло поєднання вишивання карти «Україна – разом!» та продовження акції Кіровоградського обласного художнього музею «Україна єдина!», яку розпочато колективом музею ще в березні 2014 року.

Леся Дмітрієва для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар