Як не потрапити до рук квартирних шахраїв

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У серпні-вересні розпочнеться сезон пошуку та оренди квартир. До Кіровограда масово з’їдуться новоспечені та нинішні студенти, немісцеві працівники. Усі вони винаймають квартири, які часто знаходять за допомогою агентств з нерухомості чи розклеєних по місту оголошень.  Як знайти гідне житло і не потрапити до рук шахраїв спробуємо розповісти далі.

Мабуть кожен, хто має необхідність орендувати житло, частіше за все шукає найдешевший варіант. Зазвичай, застрахуватися від того, що вас можуть ошукати в пошуку житлової площі дуже складно.

Агентства з нерухомості

Однією із найпопулярніших афер у сфері оренди житла є так звані агентства з нерухомості. Шахрайська схема працює наступним чином: орендар знаходить оголошення про квартиру, яка здається на даний момент в оренду. Людина телефонує за вказаним номером і її запрошують відвідати офіс фірми, оскільки там є декілька варіантів, які її влаштують. Жертва шахраїв підписує договір і при цьому вносить попередню оплату від 500 грн.

Потенційний орендар, який радий тому, що в нього з’явилися адреси квартир, буде проходити повз кожен варіант. За вказаними адресами квартири або вже будуть орендовані, або ж вони ніколи не здавалися. Повернути свої гроші попередньо сплачені агентству не можливо, оскільки договір, який ви підписали, передбачає надання лише інформаційних послуг.

Дуже багато негативної інформації в інтернеті можна знайти про одну таку кіровоградську «контору» ПП “А.Н. “Ізумруд Плюс”, засновником і керівником якої в державному реєстрі юридичних осіб значиться Кузяєва Альона Валеріївна. Ця ж громадянка (або її повна тезка) є засновницею і керівником Херсонського ТОВ «Алексія», яке теж має дуже погану репутацію серед шукачів житла. До речі, негативні відгуки про ці фірми можна почути від мешканців багатьох міст України. Схема працює злагоджено і безперешкодно.

Так звані «ріелтори»

В газетах та в Інтернеті можна знайти оголошення, за якими так званий ріелтор (агент з нерухомості) нібито агентства з нерухомості, пропонує в оренду житло за помірну плату.

Посередниками найчастіше виступають не агентства, а звичайні громадяни без будь-яких дозвільних документів на ріелторську діяльність. Послуги таких посередників починаються й закінчуються виключно на пропонуванні житла та ознайомленні із квартирою. Відповідальності жодної, а от сума за послуги кругленька – до 100 відсотків від місячної вартості проживання. Якщо виникають будь-які проблеми із власником, звертатись до таких ріелторів немає сенсу: власники не укладають договорів, щоб не обтяжувати ні себе, ні орендаря, і не сплачувати податків державі.

Бажаючи дешевше знайти квартиру, людина намагається оминати посередництво. У так випадках орендаря можуть до останнього переконувати, що він маєте справу зі справжнім власником житла. А в останній момент власник виявляється ріелтором і вимагає гроші за свої послуги, аргументуючи, що клієнт його неправильно зрозумів.

Такі випадки – це не межа фантазії шахраїв. Можна, наприклад, оплатити за два і більше місяці проживання, а протягом тижня-двох з’явиться справжній власник, котрий не розуміє (чи вдає, що не розуміє) хто і яким чином поселився у його квартирі.

Для того щоб не потрапити до рук шахраїв:

1. Слід перевірити наявність документів на житло. Під час перевірки бажана присутність фахівця зі справжнього ріелторського агентства, оскільки він в змозі відрізнити підробку від оригіналу;

2. Обов’язково слід укласти договір оренди, у якому прописано, хто за що відповідає;

3. При підписанні угоди з будь яким агентством необхідно детально вивчити кожен пункт. Частіше за все в цих угодах немає вказівок на те, якими будуть обов’язки у власника квартири перед орендарем. За відсутності цього пункту власник житла в будь який день зможе виселити орендаря та не повернути йому завдаток;

4. Не платити грошей раніше, ніж буде підписано договір оренди і здійснено заселення в помешкання.

І ще одна порада — уважно обирайте агентство, яке шукає вам квартиру. Не використовуйте оголошення на стовпах. Краще прочитайте відгуки про ріелторську компанію на форумах, зберіть усю інформацію, а потім — дійте. Зверніть увагу також на те, як довго агентство працює на ринку.

Володимир Кудря, юрист, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар