Загострення політичних стосунків з Росією: на що чекати кіровоградським виробникам?

Максимальна орієнтація на російський ринок поставила під удар українських виробників сільгосппродукції. Ледь не панічні настрої ширяться і на Кіровоградщині: люди переконані, що на нашу область, як аграрний регіон, чекають вельми не прості часи. Але що ж відбувається насправді?

Зрозуміло, що загострення політичних стосунків з Росією для України (зокрема Кіровоградщини) означає одне – зупинка експорту і розрив торгових стосунків зі східним сусідом. Чому? Бо важко підтримувати економічне партнерство з країною, яка танками плюндрує українську землю.

Виробники будуть динамічно працювати над диверсифікацією своїх ринків збуту

Не боїться такого повороту подій один із найбільших переробників сільськогосподарської продукції в Україні – Група Креатив, яка експортує близько 80% своєї продукції в більш ніж 20 країн світу. А все тому, що в структурі загальних продажів доля російського ринку є фактично мізерною. Наприклад, соняшникову олію підприємство експортує в країни Північної Африки, Європу, Індію, Китай, ОАЕ, Ізраїль, Панаму, а рослинні жири – у країни СНД. Така збалансована структура експортних напрямів сьогодні є великою перевагою і фактично убезпечує компанію від великої кількості ризиків.

«Разом з тим, є ряд компаній, переробників сільськогосподарської продукції, для яких російський ринок збуту займає суттєву долю в продажах. Ймовірно, вони будуть динамічно працювати над диверсифікацією своїх ринків збуту, щоб зменшити ризикованість свого бізнесу». – пояснює заступник голови правління Групи Креатив Сергій Сивопляс.

У той же час перші відголоски політичної конфронтації вже відчуло на собі кіровоградське підприємство «Червона зірка». Лише впродовж 2013 року обсяг експорту його продукції в Росію зріс на 19%. Як розповів гендиректор ПАТ «Червона зірка» Сергій Калапа, всього підприємство вивозить за кордон 68% виготовленого товару, з яких 60% йде у Росію і країни Митного союзу. Тож тимчасове закриття митниць пробіглося морозною хвилею по спині «Червоної зірки». «Ми й уявити не могли, що за якихось 2 місяці життя в країні може так кардинально змінитися, тож і «плану відступу» від російського ринку не підготували», – зазначив Сергій Калапа.

Не відомо, як би позначилось на діяльності «ЧЗ» замороження лізингових програм зі східним партнером, якби не щасливий випадок – минулого року кіровоградська продукція з’явилася на північноамериканському континенті. Звісно, ринок США не покриє втрат від «закриття» Росії, але і з голоду померти не дасть.

Тож, як кажуть, і тут особливо нервувати не варто, бо коли одні двері зачиняються – інші відчиняються і, окрім втрат, з‘являються нові перспективи. Європа вже простягнула руку допомоги у вигляді зменшення мит для України і загрози економічної ізоляції для Росії (про перспективи такого повороту справ Перша електронна вже розповідала у статті «В Європу без мита…»).

За словами Сергія Сивопляса, така зміна курсів не повинна мати істотного впливу на потужні та ефективні компанії, які сьогодні успішно працюють на українському переробному ринку: на його думку, такі компанії і надалі матимуть доступ до боргового капіталу на внутрішньому та зовнішньому ринках. Основними ринками збуту для них є Індія, ЕС, Китай, Північна Африка. Безумовно, асоціація з ЄС сприятиме притоку більш доступного фінансування з Європи та США, але що є не менш важливим – це дасть можливість поставляти українську продукцію безмитно на ринок Європи.

А що ж чекає власне аграріїв Кіровоградщини?

За умови економічної ізоляції Росії, Україна вийде на якісно новий рівень на світовому ринку зерна, адже нейтралізується конкурент. Від цього аграрії Кіровоградщини можуть навіть виграти — зі своїми рекордними врожаями наша область нагодує всіх охочих (а якщо й не всіх, то в програші точно не залишиться).

Розмірковуючи над тим, як вплине розрив економічних стосунків між Україною і Росією на становище сільгоспвиробників нашого регіону, генеральний директор ТОВ «Агрофірма «Фортуна» Федір Згривець дійшов висновку, що прямого удару від закриття російського ринку аграрії Кіровоградщини не відчують, адже вони не зорієнтовані на Росію. Натомість, на його думку, фермери можуть зазнати опосередкованого впливу у вигляді підвищення ціни на паливно-мастильні матеріали, добрива чи запчастини. Водночас Федір Згривець наголосив, що їхня вартість прив’язана до світових цін і залежить від коливання курсу валют, а не від настроїв росіян.

З іншого боку на становищі аграрного сектору відіб’ється напруга в Причорноморському регіоні: військовий конфлікт вже позначився на формуванні цін на світовому ринку, штовхаючи їх вгору. Наприклад, на американських біржах ціни на пшеницю і кукурудзу стрімко зростають. Тож якщо минулого року сільгоспвиробники Кіровоградщини побивалися, що продають рекордно високий врожай за рекордно низьку ціну, то в недалекому майбутньому ситуація може кардинально змінитися. Звісно, це при умові, що російська агресія не пошириться на материкову Україну.

У дещо меншій мірі це стосується кіровоградських виробників сільгоспмашин, адже тут торгівля не лише сезонна, а й вимірюється одиницями техніки. Ціна на машини на світовому ринку не повинна підскочити, а от українські аграрії можуть обновити свій технічний арсенал. Тож «Червона зірка», наприклад, навіть за умов економічної ізоляції російських виробників не відчує значних змін на міжнародних ринках (з того часу, як Україна вступила до ВТО, ПАТ «ЧЗ» не сплачує мито на експортовану продукцію і вдало конкурує з іноземними компаніями), а підвищувати ціну на сільгосптехніку для українських аграріїв просто не доцільно.

Через втрату кримських портів аграріям Кіровоградщини теж не варто побиваються, адже ті мілководні і не приймають торгових барж – українські зернотрейдери відвантажують продукцію з Одеського, Херсонського та Південного портів. От якраз їх Україні конче необхідно втримати за собою. До речі, кіровоградський Креатив також відвантажує свою продукцію лише з материкової частини України, тому загострення ситуації з Кримом жодним чином не впливає на рівень продажів продукції Групи.

Отже, приводи для хвилювання виробників сільгосппродукції є завжди (і засуха, і зливи, і падіння гривні), але приводів для паніки через вибрики східної сусідки наразі немає.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар