Кропивницькі театрали заснували об’єднання “КРОПИВА” і запрошують на першу п’єсу

Кропивницькі театрали та любителі театрального мистецтва заснували творче об’єднання “КРОПИВА”.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією колишнього директора Театру корифеїв В’ячеслава Вандрашека.

«Це не комерційний проєкт, а незалежне об’єднання творчих людей навколо спільної ідеї. Ми прагнемо вільно творити мистецтво без рамок. Гарантуємо, що далі буде безліч кропіткої творчої роботи у нас, а у вас – безліч доказів того, що сучасне мистецтво живе, розвивається, руйнує упередження й стереотипи, вражає, надихає, захоплює, і однозначно варте вашої уваги!», — зазначив митець, який успішно очолював Театр корифеїв, допоки нова обласна влада не звільнила його з займаної посади.

Першим культурним проектом “КРОПИВИ” стане читання п’єси «Молочайник», присвяченої темі окупації України.  Авторка п’єси – сучасна українська драматургиня Оксана Гриценко – долучиться до читання онлайн.

Читання відбудуться в рамках XXVI Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії» в приміщенні кропивницького Музею мистецтв сьогодні, 9 вересня, о 15 год.

458706199-122102832332512401-345286782351831230-n

Нагадаємо, минулого року Театр корифеїв пережив кардинальні зміни, що супроводжуються низкою скандалів, які досі тривають.

Так 27 вересня минулого року голова обласної ради Юрій Дрозд призначив директором театру Серія Корнієнка. В’ячеслава Вандрашека, який доти очолював заклад, він звільнив напередодні, попри наявність у того трудового контракту на час воєнного стану.

Колектив не сприйняв столичного директора. Театрали писали петиції і виходили на мирні мітинги, щоб повернути на посаду Вандрашека, неодноразово наголошували, що влада їх не чує попри обіцянки дослухатися до думки колективу театру.

Сам Вандрашек сказав, що Кіровоградщина і обласна рада з її управлінськими методами “застрягла в 90-х”.

13 березня 2024-го Сергія Корнієнка взяли під час отримання хабаря у ресторані по вулиці Театральній, де він перебував в робочий час.

Після цього Юрій Дрозд представив тимчасового керівника Театру корифеїв. Ним став Євген Лавренчук –  режисер, продюсер та менеджер, який близько 10 років працював в росії і відомий рядом скандалів, зокрема фінансових.

Доки у театрі змінювалися тимчасові керівники, тривали судові засідання у спорі Вандрашека й обласної ради щодо законності звільнення митця з посади директора театру. Суд дійшов висновку про незаконність дій облради і виніс постанову про поновлення Вячеслава Вандрашека на посаді. Та облрада не виконує рішення суду, за що виконавча служба вже двічі накладала штрафи.

Тим часом, кропивницькі митці шукали незаполітизовану альтернативу для реалізації своїх творчих талантів і покликів. Нею стало об єднання “КРОПИВА”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар