На Кіровоградщині планують розробити туристичну програму «Земля корифеїв»

На Кіровоградщині до осені 2024 року мають розробити нову обласну програму «Земля корифеїв» – програму розвитку об’єктів культурної спадщини нашого регіону, пов’язаних із корифеями українського професійного театру.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Кіровоградської обласної ради.

Зокрема, програма передбачатиме етапи підготовки Кіровоградської області до 150-річного ювілею Театру корифеїв, який відзначатимуть у 2032 році.

Минулого тижня в облраді відбулася нарада стосовно підготовки програми «Земля корифеїв» на 2024-2029 роки. Окрім основних напрямків проєкту програми, учасники наради обговорили можливості територіальних громад та музейних закладів створювати туристичні магніти: об’єкти матеріальної або нематеріальної культурної спадщини, пов’язані з історією та особистостями Театру корифеїв.

Програму «Земля корифеїв» буде винесено на розгляд депутатів Кіровоградської обласної ради до вересня 2024 року.

Нагадаємо, у грудні 2022 року на посаду директора театру корифеїв  призначили В`ячеслава Вандрашека. За нового керівника швидко оновився репертуар, вистави стали більш різноманітними, а актори отримали можливість відшліфовувати власну гру та розвивати свої таланти. Театр почало відвідувати все більше глядачів.

Також Вандрашек уклав ряд меморандумів про творчі співпрацю з іншими театрами України і запросив у Кропивницький іменитих режисерів. Так місцевий глядач зміг побачити вистави: “Заборонений”,  «Вільні метелики», “Кохання панночки”, “Лишатися (не) можна” та інші.

Та влітку минулого року В`ячеслав Вандрашек оголосив, що голова обласної ради Юрій Дрозд і його приближені примушують директора піти з посади. Це збурило громадськість у Кропивницькому й навіть актори почали виходити на мирні мітинги. Їх підтримала Національна спілка театралів України і Міністерство культури.

Колектив театру зареєстрував петицію, у якій закликав голову і представників облради припинити політичну атаку на театр. Попри алгоритм розгляду петицій, голова обласної ради оголосив конкурс на посаду директора театру і провів його. У конкурсній комісії не не було представлено жодного митця з Кіровоградщини.

Безпосередньо під час конкурсу журналісти видання “Пульс” помітили, що на початку засідання голова комісії Сергій Васильєв користується документом, у якому заздалегідь написані результати голосування, зокрема “ПРОТИ – 0“; “УТРИМАЛИСЬ – 0”.

Після цього представники Кіровоградської обласної ради вручили В’ячеславу Вандрашеку розпорядження голови облради Юрія Дрозда про звільнення з посади, а колективу представили нового керівника – киянина Сергія Корнієнка.

Врешті з театру пішла провідна актриса Інна Дорошенко, а актори вкотре вийшли на театральну площу і заявили про недовіру до адміністрації театру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар