“Заборонений”. У Театрі корифеїв відбувся показ вистави про Василя Стуса (ФОТО)

Вчора, 27 червня, у Театрі корифеїв відбувся передпрем’єрний показ вистави «Заборонений» про Василя Стуса.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

П’єса «Заборонений» присвячена постаті українського поета-дисидента, знищеного системою КГБ Василю Стусу. Її авторами є Артемій Кірсанов та Сергій Дзюба (автори однойменного роману), режисером став заслужений діяч мистецтв Сергій Павлюк, який уже відомий кропивницьким глядачам драмою «Бондарівною» та комедією «Ханума».

«Заборонений» – це спільний проєкт Херсонського обласного театру імені Миколи Куліша та Кіровоградського імені Марка Кропивницького.

Головні ролі (а вони тут всі головні) зіграли народна артистка України Олена Галл-Савальська (полковниця-КДБістка Віра Холод на пенсії), заслужений артист України Олександр Ярошенко (КДБіст Журавльов, Волен), Олеся Бушмакіна (КДБістка Віра Холод на піку кар’єри), Ангеліна Павлюк (медсестра, студентка аспірантури з Донецька, яка пише дисертацію по творчості Василя Стуса) та Костянтин Рогань (український військовий, Василь Стус).

Історія починається у метро, де український військовий Василь, перечікуючи сигнал повітряної тривоги, знайомиться з Людмилою Павленко. З їхньої розмови дізнаємося, що Василь пережив російський полон і не збожеволіти в катівні йому допомогли вірші Василя Стуса, які той знайшов у підвалі. Людмила ж переїхала до Києва з Донецька і підпрацьовує медсестрою, хоча паралельно пише дисертацію за творчістю Василя Стуса.

1

Згодом Василь з’являється на сцені в іпостасі Василя Стуса і ми стаємо свідками його незламності і вірності принципам. Історію його останніх днів розповідає Віра Іванівна Холод – колишня працівниця Комітету державної безпеки УРСР, яку доглядає Людмила.

2

Світлові ефекти, яскрава гра акторів і режисерські прийоми (червоне вино, що нагадує кров, манекен з обличчям Медведчука, що був так званим захисником поета Василя Стуса в суді, вітер з вентилятора, на якому розвіваються червоні стрічки, пошматований папір, що нагадує знищені твори письменника).

4

До речі, квитки на п’єсу «Заборонений» були розкуплені ще за місяць до прем’єри, розповіла керівниця літературно-драматургійної частини Юлія Трофімова.

Цією прем’єрою театр корифеїв закриває свій 140-й сезон, проте, можливо, у серпні буде ще кілька показів «Забороненого».

5

6

7

8

9

Нагадаємо, Кропивницький і херсонський театри підписали меморандум про співпрацю

Читайте також: вражаючі образи: кропивницьким художникам позували театрали

Поширити:

Залишити коментар:

коментар