Підозрюваним у вимаганні хабаря ексголові ОДА Балоню та його спільнику зменшили заставу

© kr-admin.gov.ua

Вищий антикорупційний суд зменшив заставу ексочільнику Кіровоградської облдержадміністрації Андрію Балоня та його спільнику Сергію Шевченку, яких обвинувачують у вимаганні 1,8 мільйона гривень хабаря.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на “Слово і діло”.

Адвокати Балоня і Шевченка подали до суду клопотання про зміну запобіжного заходу. Вивчивши документи, судді задовольнили їх частково. Вони зменшили заставу ексголови Кіровоградської ОДА з 10,13 млн грн до 9 млн грн, а його пособника – з 5,06 млн грн до 4,5 млн грн. Так судді решту сум повернули заставодавцям.

Нещодавно САП передала цю справу до Вищого антикорупційного суду. Проте адвокат Шевченка вважає, що провадження непідсудне ВАКС, а тому просив апеляцію антикорупційного суду передати цю справу до іншого суду.

Раніше Центр протидії корупції заявляв, що у Зеленського за “схемою Татарова” намагаються “відмазати” ексголову ОДА Андрія Балоня.

Читайте також: Зеленський зустрівся з новопризначеною очільницею Кіровоградської ОДА


Зазначимо, НАБУ і САП завершили розслідування у справі вимагання хабаря ексголовою Кіровоградської ОДА Андрія Балоня і його спільника Сергія Шевченка.

За версією слідства, Андрій Балонь вимагав хабар у керівника обласної Держпродспоживслужби Ігоря Бойчука. До справи Балонь долучив спільника – Сергія Шевченка, який керував патронатною службою ОДА. І вже той, за вказівкою, озвучив вимогу: 110 тис. грн хабаря щомісяця. В іншому ж разі Ігорю Бойчуку обіцяли перешкоди у його роботі, зокрема, ініціювати питання щодо відповідності займаній посаді.

Згодом, підозрювані свої вимоги збільшили, зажадавши отримувати щомісяця 15% від офіційного обороту держструктур, які підпорядковувалися Головному управлінню Держпродспоживслужби – близько 1,8 млн грн.

За умовами “угоди”, гроші повинні були передавати траншами. Перші 100 тис. грн передали на початку червня. Після отримання другого траншу у 250 тис. грн Андрія Балоня та Сергія Шевченка затримали.

На роботі та вдома у підозрюваних вилучили великі обсяги готівки невідомого походження – 4,5 млн грн, 320 тис. дол. США, 24 тис. євро. На гроші наклали арешт.

Дії посадовців кваліфікували за ч.4 ст. 368 КК України.

Вже колишній очільник Кіровоградщини Андрій Балонь потрапив у десятку найбагатших голів ОДА за деклараціями 2019 року. Наразі суд арештував частину його майна у зв’язку з підозрою у вимаганні хабаря.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар