У Зеленського за “схемою Татарова” намагаються “відмазати” ексголову ОДА Андрія Балоня, який попався на хабарі, – ЦПК

Адвокати ексголови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Балоня звернулися до Печерського районного суду з вимогою змінити підслідність у справі про 1,8 млн грн хабара та забрати її у Національного антикорупційного бюро.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Центр Протидії Корупції.

Минулого року НАБУ та САП затримали тоді ще очільника Кіровоградської області та його поплічника за підозрою в одержанні хабара в 1,8 мільйона гривень. Чиновник зі спільником попалися “на гарячому” під час отримання частини цієї суми. За інформацією ЦПК, Андрій Балонь є товаришем заступника керівника Офісу президента Олега Татарова.

“Це ніщо інше як спроба відмазати колишнього губернатора від відповідальності. Питанням залишається: Татаров робить це за власної ініціативи, чи за вказівкою Зеленського. Якщо навіть після цього президент не звільнить Татарова — значить той діє саме за його розпорядженням. Як інакше пояснити те, що саме депутати Зеленського погоджують законопроєкт який легалізує цю схему?”, — коментує голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Сьогодні скаргу захисту Балоня розглядає суддя Печерського суду міста Києва Тетяна Ільєва. Раніше, ця ж суддя вже незаконно зобов’язувала Генпрокурорку Ірину Венедіктову забрати у НАБУ справу щодо рекордного хабара керівництву НАБУ/САП у 5 мільйонів доларів США за закриття провадження проти ексміністра екології Миколи Злочевського. За законом, Печерський суд не має права розглядати подібні скарги у справах НАБУ/САП, оскільки це виключна підсудність Вищого антикорупційного суду.

Раніше за подібною схемою в НАБУ вже намагалися забрати справи щодо голови ОАСК Павла Вовка, справу ТЕЦ братів Дубневичів, справу заступника голови Офісу Президента Олега Татарова. Останньому вдалося цю схему реалізувати за сприяння генпрокурорки Венедіктової та фактично забрати справу у НАБУ.

В той же час вчора депутати з монобільшості з правоохоронного комітету рекомендували Верховній Раді легалізувати схему злиття справ НАБУ через Печерський суд. Там погодили та рекомендували прийняти у першому читанні законопроєкт народного депутата від ОПЗЖ № 4681, який фактично дозволяє оскаржувати в Печерському суді дії, рішення або бездіяльність Генерального прокурора або прокурорів САП у справах НАБУ.

Зазначимо, НАБУ і САП завершили розслідування у справі вимагання хабаря ексголовою Кіровоградської ОДА Андрія Балоня і його спільника Сергія Шевченка. Підозрюваним дали ознайомитися з матеріалами слідства перед направленням їх у суд.


За версією слідства, Андрій Балонь вимагав хабар у керівника обласної Держпродспоживслужби Ігоря Бойчука. До справи Балонь долучив спільника – Сергія Шевченка, який керував патронатною службою ОДА. І вже той, за вказівкою, озвучив вимогу: 110 тис. грн хабаря щомісяця. В іншому ж разі Ігорю Бойчуку обіцяли перешкоди у його роботі, зокрема, ініціювати питання щодо відповідності займаній посаді.

Згодом, підозрювані свої вимоги збільшили, зажадавши отримувати щомісяця 15% від офіційного обороту держструктур, які підпорядковувалися Головному управлінню Держпродспоживслужби – близько 1,8 млн грн.

За умовами “угоди”, гроші повинні були передавати траншами. Перші 100 тис. грн передали на початку червня. Після отримання другого траншу у 250 тис. грн Андрія Балоня та Сергія Шевченка затримали.

На роботі та вдома у підозрюваних вилучили великі обсяги готівки невідомого походження – 4,5 млн грн, 320 тис. дол. США, 24 тис. євро. На гроші наклали арешт.

Дії посадовців кваліфікували за ч.4 ст. 368 КК України.

Вже колишній очільник Кіровоградщини Андрій Балонь потрапив у десятку найбагатших голів ОДА за деклараціями 2019 року. Наразі суд арештував частину його майна у зв’язку з підозрою у вимаганні хабаря.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар