Олександрівські волонтери доправили розтрощене авто 93 бригади з “нуля” у Ригу

Розбитий росіянами автомобіль 93-тьої ОМБр «Холодний Яр», якого воїни назвали лагідно «Орлик», вже демонструється на експрес-виставці – інсталяції біля Латвійського військового музею у Ризі, який організував цей захід у співпраці з кампанією “Twitterconvoy”.

Про неї розповів Першій електронній газеті член громадської організації «Справедливість – наш вибір» з Олександрівки Володимир Ковтун і нагадав історію автомобіля.

– Якось обговорювали подальшуспівпрацю з нашими латвійськими друзями. Надіслали їм пару відеоматеріалів про те, який вигляд мають автівки ЗСУ після запеклих боїв. Переглянувши відео, латвійці запропонували обміняти автомобіль, який потрапив під обстріл, на новий. Але за умови, що це буде саме те авто, яке було на одному відео. Скажемо відверто, знайти на ділянці фронту понад 2000 кілометрів бойову машину і підрозділ, якому вона належала, було непросто… Та нам це вдалося! Ми вийшли на зв’язок з хлопцями на передовій, яким вона вірно служила, – з воїнами 93-тьої ОМБр «Холодний Яр». Вояки розповіли, що автівка знаходиться ще на фронті, у Бахмуті, на нульовій позиції.

За нею поїхали четверо водіїв з Олександрівки. І поїхали не з порожніми руками. Повезли нашим захисникам гуманітарний вантаж (в основному продукти харчування).

– Після повернення чоловіки зізналися, що там, на фронті, безпосередньо на «нулі», отримали чималу дозу адреналіну.., – зазначив Володимир Ковтун.

Військові їм розповіли, що свій автомобіль вони шанобливо іменували Орликом і вважали його своїм бойовим побратимом, бо це була легендарна техніка. З нею вони пройшливід Сумщини до Донеччини. Автомобіль мав феноменальну живучість! Виручав воїнів у багатьох бойових виїздах, був справжньою трудягою.

«На жаль, снаряд з орківського танка поставив хрест на його військовій кар’єрі», – бідкалися вояки, і майже зі сльозами на очах проводжали свого, дійсно бойового побратима, який неодноразово рятував їм життя.

Волонтери з Олександрівки доправили «Орлика» у Латвію. «Під опіку» його взяв Латвійський військовий музей у Ризі. А ось у листопаді вирішив організувати експрес-виставку – інсталяцію. Її мета – проілюструвати жорстокість війни та нагадати суспільству, що українські воїни також борються за свободу Латвії та решти Європи.

– А ще, наші латвійські друзі хочуть, що б жителі Риги, побачивши якою ціною українці відстоюють свободу та незалежність своєї країни, долучилися до збору коштів на підтримку Збройних Сил України. До речі, саме за їх сприяння «Орлика» на фронті замінив новий автомобіль, – зазначив Володимир Ковтун.

Він впевнений, що історія з “Орликом” ще матиме продовження. А тим часом сюжети про нашу бойову машину транслюють на латвійському телебаченні.

Читайте також:

Галина Шевченко для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар