Психологія одужання. Як змиритись з діагнозом та почати одужувати від онкології

Більшість з тих, хто ніколи не стикався з онкологією, вважає рак смертельною хворобою. Тому коли вони чують невтішний діагноз, починається паніка. Перші думки: рак невиліковний.

Надія є: діагноз «онкологія» не привід опускати руки

Тривожність, страх невідомості, апатія, депресія — це неповний перелік емоційних станів, що супроводжують людину та її родину на різних стадіях боротьби з раком. Таке моральне навантаження аж ніяк не сприяє швидкому одужанню, а лише погіршує загальний стан пацієнта і його близьких. Вкрай цінною є підтримка психолога, який допоможе прийняти себе, впоратися з емоціями та буде поруч із вами, аби допомагати приймати раціональні рішення.

«Шок — це перше, що відчуває людина, якій повідомили, що в неї рак. Ті, хто переживав подібне, описують це так, ніби земля йде з-під ніг. У ці хвилини руйнується старий звичний світ. А який той новий — невідомо. Складно прийняти факт незворотності хвороби, того, що всі плани доведеться відкласти, а попереду — невизначеність і, на жаль, жодних гарантій. У цей момент дуже важливо дозволити собі та близькій людині будь-які емоції. Іноді дуже добре просто поплакати разом. Завдяки тому, що ви нічого не приховуєте одне від одного, ви закладаєте фундамент взаєморозуміння, довіри та любові, що допоможе вам підтримати один одного у цей дуже важкий період під час всього лікування», – розповідає психологиня Кіровоградського онкологічного центру Наталія Стрілецька.

“Я поруч, ми разом пройдемо це випробовування”

Відчуття безпорадності, безнадійності та відчаю часто посилюються, тому що роль жінки/чоловіка, яку вони відігравали у родині, змінюється. З людини, яка дбає про всіх і про все, вона стає людиною, котра потребує допомоги. Дехто побоюється змін у своїй зовнішності. Багато хто намагається зберегти уявлення про себе як про сильну особистість і не хоче бути тягарем для своєї родини (через це бувають випадки відмови від лікування). Але як би там не було, усім потрібна підтримка рідних людей, адже більша частина успішного лікування залежить саме від цього.
Навіть якщо немає впевненості в майбутньому, допоможіть дорогій вам людині не здаватися та запобігти почуттю безнадійності. Надія є завжди, адже один і той самий «діагноз» кожна людина переносить індивідуально. Інколи там, де опускаються руки, трапляється диво.

Не говоріть онкохворій людині загальні фрази «підтримки»

Коли онкопацієнти чують загальні фрази, типу «тримайся», «все буде добре» і т.д., в них виникає почуття безпорадності та самотності. Краще скажіть, що ви разом пройдете це випробовування. Найголовніше – бути поруч. Ваша підтримка, яку вона відчуватиме впродовж всього часу, додасть їй емоційних та духовних сил, яких вона так потребує, щоб досягти успіхів у лікуванні та одужати.

Якщо онкопацієнт виснажений і відмовляється лікуватися

Онкологія – не просте захворювання і потребує дуже багато часу та терпіння.
Інколи трапляється так, що людина, як тільки чує діагноз «рак», одразу закривається в собі і відмовляється лікуватися. В таких випадках ми також радимо розмову з психологом, адже часто це не відмова, а навпаки крик про допомогу. Спеціаліст знайде потрібні слова та важелі в розмові з пацієнтом.
Також у рідної вам людини може з’явитися депресія через затяжне лікування, тому що прийом гормональних препаратів, терапія виснажують фізично та емоційно. В таких випадках не бійтеся звертатися до онкопсихолога.
А ви просто будьте поруч, в будь-якій ситуації. Не забирайте у рідної людини право на думки й почуття. Будьте терплячими, люблячими. Не примушуйте ні до чого і не дорікайте.

Психологічна допомога

Онкологія – це важкий період у житті хворого та його рідних. Завдяки підтримці люблячих людей та своїй силі волі необхідно прийняти цей виклик і впевнено з ним боротися. Потрібно цінувати кожен день, радіти життю. Часто пацієнти розуміють те, що витрачали свій чася на зовсім не потрібні речі та не на тих людей, а інколи вони розуміють, як сильно когось люблять та цінують. Це період переосмислення цінностей. Якщо у людини є сила і віра – значить, є шанси виграти в цій непростій битві.

Нагадаємо, майже 5 тисяч пацієнтів отримали безоплатне лікування онкології на Кіровоградщині

Читайте також: у Кропивницькому прооперували жінку, яка два роки носила злоякісну пухлину (ФОТО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар