Майже 5 тисяч пацієнтів отримали безоплатне лікування онкології на Кіровоградщині

© pixabay.com

4 811 пацієнтів у Кіровоградській області отримали безоплатне лікування онкології у 2023 році.

Таку статистику оприлюднила НСЗУ до Всесвітнього дня боротьби проти раку, що припадає на 4 лютого, інформує Перша електронна газета.

Усі види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією є безоплатними, адже їх покриває Програма медичних гарантій. Серед послуг – діагностика, лікування включно з ліками, а також подальша реабілітація та паліативна допомога.

На лікування онкозахворювань у 2024 році передбачено понад 6,3 млрд грн та понад 682 млн на раннє виявлення. У 2022 – понад 6,5 млрд та майже 525 млн відповідно: тобто, фіксується збільшення фінансування раннього виявлення раку, адже раннє виявлення сприяє одужанню.

Національна служба здоров’я України сплачує медзакладам за лікування раку за ринковими тарифами:

  • хіміотерапія дорослих – майже 36 тис. грн, дітей – понад 130 тис.;
  • радіологічна терапія – понад 51 тис. грн;
  • лікування онкогематологічних захворювань у дорослих – понад 61 тис., у дітей – майже 224 тис.

1. Діагностика онкозахворювання.

Для раннього виявлення онкології в Програмі медичних гарантій є шість досліджень і всі вони безоплатні. Це мамографія та колоноскопія, які рекомендовано проходити регулярно пацієнтам у віці 40+, а також гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія та гістероскопія, які мають бути регулярними для пацієнтів 50+ років.

У 2023 році за Програмою медичних гарантій у Кіровоградській області мамографію зробили 13 227 пацієнток, гістероскопію – 1 011 пацієнтів, гастроскопію – 6 484, колоноскопію – 1 945, цистоскопію – 1 189, бронхоскопію – 784.

Пацієнтові з підозрою на онкологію гарантується безоплатна діагностика в амбулаторних і стаціонарних умовах. Це лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження (МРТ та КТ, зокрема з внутрішньовенним контрастуванням, рентген, УЗД та ін.).

Зробити аналізи та обстеження можна у багатопрофільних клінічних лікарнях або спеціалізованих онкозакладах. Адреси закладів можна дізнатися за номером контакт центру НСЗУ 16-77 або за допомогою дашборда на сайті НСЗУ “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій” (розділ “Е-дані”/”Аналітичні панелі (Дашборди)”).

Електронне направлення – обов’язкова умова отримання спеціалізованої медичної допомоги при онкозахворюванні. Пацієнт може самостійно вибрати заклад, де отримувати послуги, незалежно від реєстрації чи фактичного перебування.

2. Лікування онкологічних та гематологічних захворювань.

Пацієнт із підтвердженим онкологічним діагнозом або гематологічним захворюванням має право на безоплатне хіміотерапевтичне та радіологічне лікування, а також на лікування методом еферентної терапії або із застосуванням аферезу клітин крові. Лікування може бути в амбулаторних або стаціонарних умовах та включає лабораторні й інструментальні дослідження, ліки, медичні вироби, витратні матеріали, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення, анестезію.

Якщо в медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кібер-ніж, то променева терапія з цим обладнанням теж включена в безоплатні послуги.

Якщо пацієнту необхідне хірургічне втручання – воно безоплатне і покривається пакетом “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”.

Торік хіміотерапевтичне лікування за Програмою медгарантій на Кіровоградщині отримали 2 849 пацієнтів, радіологічне лікування – 2 083, лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань – 721.

3. Ліки.

Для лікування онкології пацієнти забезпечуються безоплатними ліками за кількома напрямами. Це ліки, які централізовано закуповує держава відповідно до Постанови Кабміну № 216 (від 7 березня 2022 р.). За розподіл ліків у регіонах відповідають обласні департаменти охорони здоров’я.

Також пацієнти у стаціонарі забезпечуються ліками з Національного переліку основних лікарських засобів. Перевірити, чи входять призначені препарати до Нацпереліку, можна у Постанові Уряду № 333 (від 25 березня 2009 р.): https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/333-2009-%D0%BF#n15, або в мобільному додатку “Ліки Контроль”.

Перелік наявних ліків медзаклади повинні публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах у приміщенні лікарні.

4. Супровід, реабілітація та паліативна допомога.

Коли пацієнт з онкологією досягає ремісії, йому гарантовано безоплатний супровід лікаря за Програмою медичних гарантій. Також у разі потреби лікар може направити пацієнта або на реабілітацію, або на отримання паліативної допомоги. Обидві послуги надаються як в амбулаторних, так і стаціонарних умовах.

Читайте також: 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар