Міськрада прокоментувала хід реконструкції Далекосхідного кладовища у Кропивницькому

У Кропивницькому триває облаштування Алеї Почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища.

Про це під час брифінгу повідомив заступник міського голови Олександр Вергун, інформує Перша електронна газета.

“Роботи над проєктно-кошторисною документацією  розпочались у червні 2022 року. Проєкт складний, самі проєктанти з нашого міста з такою роботою не стикалися, це був перший їх проєкт такої складності і відповідальності. Та й експертиза обʼєкта такої значимості також виконувалася вперше. Під час розробки проєкту проводилася копітка робота, чисельні робочі наради, бо необхідно було врахувати все, що необхідно зробити- було дуже важко. По-перше, кількість похованих осіб на жаль дуже різниться на початку і зараз – все це вимагає виконання додаткових робіт. Тож напрацьований проєкт був новим і непростим для самих фахівців. Отримали ми його у листопаді 2023 року. Орієнтовна вартість робіт на початку проектування була 18 млн. грн., а після експертизи з врахуванням усіх додаткових робіт і зміною вартості матеріалів – 27 млн. грн. На 11 млн грн проєкт зріс в ціні від старту, – наголосив Олександр Вергун.
Що ж стосується безпосередньо будівельних робіт, відзначив посадовець, вони були розпочаті одразу ж як тільки визначились з підрядним підприємством”

За словами посадовця у листопаді оголосили і тендерні процедури на “Прозорро”, а 15 грудня уклали договір з підприємством, яке єдине брало участь в цій публічній закупівлі. Це те підприємство що й будувало Алею на Рівнянському кладовищі — колективне підприємство “Єлизавета”. Облаштування Алеї Почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища розпочалося 15 грудня. Закуповувалися і завозилися необхідні для будівництва матеріали.

ВІдтак, на старті будівельних робіт закупили – пісок, відсів, будівельний камінь – складові для приготування будівельної суміші, на що витратили 198 тис грн.

“Станом на сьогодні залито фундамент для будівництва огорожі Алеї – використано 800 тис. грн. Загалом від початку робіт використано майже один млн. грн.

Роботи ведуться і зараз. І в більш інтенсивну фазу перейдуть з настанням сприятливих погодних умов”, – зазначив Олександр Вергун.

Підрядник повністю готовий до виконання усіх робіт, передбачених за проєктом є і спеціалісти відповідної кваліфікації, і необхідна техніка.

“На перший погляд здається, що роботи затягнулися , але на це є обʼєктивні причини, пов’язані із проєктуванням”, – пояснив Олександр Вергун.

Прокоментував він і ситуацію із затвердженням ескізів памʼятників на місцях поховань із рідними похованих воїнів-героїв.

“Узгодження макета памʼятника із родинами загиблих – це також відповідальне питання. Ми хочемо, щоб у прийнятті остаточного рішення брали участь родини Героїв. В процесі обговорення постійно зʼявлялися нові ідеї, нові варіанти. Виїздили на підприємство, дивилися види каміння, зустрічалися з іншими виробниками, моніторимо як це роблять в інших містах. Наступного тижні відбудеться чергова зустріч з родинами наших загиблих земляків. І якщо питання благоустрою в принципі узгоджено – лавочки, алеї , тротуарна плитка, то по памʼятнику – залишається відкритим”.

При цьому посадовець зазначив, що варто все ж таки дотримуватися рекомендацій щодо облаштування місць воїнських поховань від Українського інституту національної пам’яті та Міністерства у справах ветеранів України.

Згадав він і про охорону на кладовищі –  тепер там чергує міська дружина, встановлені камери відеонагляду, підсилені екіпажі патрульної поліції в районі кладовища а дільничні інспекторами провели профілактичну роботу на Великій Балці.

Нагадаємо, невидимі прощання. Дискусії навколо церемонії поховання воїнів у Кропивницькому

Читайте також: Кіровоградщина втратила на війні ще двох захисників (ФОТО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар