В Україні почали діяти е-протоколи обов’язкового техконтролю автотранспорту

Електронні бланки обов’язкового технічного контролю (е-протокол) запровадили в Україні. Ці зміни були прийняті Постановою КМУ № 514 від 19 травня 2023 року та набули чинності 25 серпня.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією прес-служби РСЦ МВС в Кіровоградській області.

Що змінилося?

Тепер під час перевірки транспортного засобу суб’єктами господарювання, які проводять його технічний контроль буде проводитися не лише фотофіксація процесу, а й відеофіксація.

За допомогою відеозйомки здійснюватиметься фіксація усього процесу перевірки конструкції та технічного контролю транспортного засобу, що в свою чергу унеможливить фіктивне проходження техконтролю та підробку протоколу.

Відеофіксація процесу перевірки транспортного засобу почне функціонувати через 6 місяців після припинення чи скасування дії воєнного стану.

Електронний протокол обов’язкового технічного контролю містить всю необхідну інформацію про проходження технічного контролю, включаючи дату, час і результати перевірки. Електронна копія протоколу є дійсним документом, який засвідчує позитивні результати перевірки відповідності автомобіля вимогам безпеки та технічного стану.

Завдяки е-протоколу процес отримання документів стає більш зручним та ефективним. До того ж, електронний документообіг зменшує використання паперу та відповідає принципу цифрового розвитку “Paperless”.

Пункти технічного контролю зберігають усі документи, фото- і відеоматеріали процесу перевірки транспортного засобу протягом строку дії протоколу обов’язкового технічного контролю. Протокол, який містить неповну та/або недостовірну інформацію вважається недійсним.

Нагадуємо, обов’язковий технічний контроль транспортного засобу передбачає перевірку технічного стану транспортного засобу, а саме:

  • системи гальмового і рульового керування,
  • зовнішніх світлових приладів,
  • пневматичних шин та коліс,
  • світлопропускання скла,
  • газобалонного обладнання (за наявності),
  • інших елементів у частині, що безпосередньо стосується безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього природного середовища.
  • здійснюється звірка ідентифікаційних номерів і номерних знаків автомобіля з даними реєстраційних документів та встановлюється відповідність комплектності транспортного засобу.

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію можна знайти на сайті.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар