Як у Кропивницькому працює «Автошкола для осіб з інвалідністю»

Кропивницький сервісний центр став першим в області, де створили безбар’єрне середовище для людей з інвалідністю, які планують складати іспити для отримання водійського посвідчення.

Перша електронна газета побувала у сервісному Центрі і на власні очі пересвідчився – по пандусу реально піднятися на візку, у дверні отвори реально заїхати людині на візку, а столи пристосовані для тих, хто складатиме іспити.

За словами начальника регіонального сервісного центру МВС в Кіровоградській області Сергія Пижова, Центр з самого початку був розрахований на надання послуг людям з обмеженими фізичними властивостями, проте підштовхнула до удосконалення ініціатива першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів».

– Варто враховувати і часи, в які ми живемо – кількість людей з інвалідністю збільшується через повномасштабне вторгнення, розв’язане росією. Але кожна така людина, яка має порушення здоров’я чи отримала каліцтва на фронті, пересувається на візку, має право на повноцінне обслуговування і сервіс, – каже Сергій Пижов.

357310132-603906875160176-5530577896939548769-n

Кандидати у водії, які мають інвалідність (зокрема порушення опорно-рухового апарату) можуть пройти підготовку в автошколі на базі Донецького державного університету внутрішніх справ. Тут є спеціальні автомобілі, програми та підготовлені до навчання інших фахівці. Скласти іспити можна на базі кропивницького сервісного центру.

Ще одна новація, якої раніше не було – це можливість надавання послуг людям з порушенням слуху. У сервісному центрі додатково встановлена система відеозв’язку, яка включає послуги сурдоперекладача.

«За допомогою смартфона або ж планшету із встановленими на них додатками адміністратори сервісних центрів МВС зможуть звернутися за послугою перекладача жестової мови, який безумовно, спростить надання адмінпослуг», – пояснює Сергій Пижов.

Раніше, до нововведень, клієнти з сенсорними порушеннями були змушені користуватися сторонньою допомогою.

Пересвідчитись у тому, що ці всі зміни – не «для галочки», ми змогли, познайомившись із Олексієм Голодком – відомим у Кропивницькому спортсменом, паралімпійцем, чемпіоном з кульової стрільби.

IMG-29712

Олексій звернувся до Центру з потребою отримати індивідуальний номерний знак, але автомобілем з ручним керуванням він вчився кермувати у Кривому Розі (їздив туди з батьком протягом двох місяців, коли у Кропивницькому ще не було автошколи для людей з інвалідністю). Проте в сервісному центрі Олексій складав теоретичний іспит.

Для людей з інвалідністю тут є спеціально сконструйовані столи. Крім того, разом з Олексієм ми проінспектували вбиральню, натиснули на кнопку виклику і з’їхали з пандуса – усе зручне і діюче, констатував юнак.

IMG-29772

359677366-647148287362355-6999076641986928259-n

Нагадаємо, «Автошкола для осіб з інвалідністю» – це проєкт, покликаний дати змогу людям з інвалідністю пройти навчання у спеціалізованих закладах, скласти іспити й отримати водійське посвідчення.

У Кропивницькому навчання проходить на базі Донецького державного університету, а іспити учасники курсів здаватимуть у Сервісному Центрі МВС.

Детальніше про проект можна дізнатися за посиланням.

Контакти для питань:

  • (096) 082 49 21, вул. Велика Перспективна,1 (Донецький державний університет)
  • (0522) 32 -13-81,  сайт (СЦ УМВС)

IMG-29792

Поширити:

Залишити коментар:

коментар