7 причин додати вишні в свій раціон

Image by klimkin from Pixabay

Кінець червня та липень – це час для вишень і чудова можливість з задоволенням подбати про своє здоров’я. Тому що вишня – справжня оздоровлююча «бомба» для нашого організму.

Про це пише ЦГЗ МОЗ України, повідомляє Перша електронна газета.

Коли ми говоримо про вишні, то маємо на увазі 2 типи ягід:

  • Вишню кислу ( лат. Prunus cerasus L.) – це ті ягоди, що ми називаємо просто вишнею.
  • Вишню солодку ( Prunus avium L.) – це ті ягоди, що іменуються черешнями.

Кислі та солодкі вишні бувають багатьох різних сортів, кольорів, смаків та розмірів. Але всіх їх об’єднує корисність для здоров’я. Так чим саме корисні вишні?

1. Містять вітаміни та мінеральні речовини

Всі сорти вишні та черешні містять багато клітковини, а також мідь, калій та марганець, що необхідні нам для повноцінної роботи організму. Також у вишнях багато вітаміну С, вітамінів групи В та вітаміну К.  Нагадаємо, що вітамін С необхідний для підтримки імунної системи, здоров’я шкіри та слизових оболонок, вітаміни групи В позитивно впливають на нервову систему, а вітамін К регулює процес згортання крові. Калій необхідний для регуляції серцевого ритму, скорочення м’язів, передачі нервового імпульсу, регуляцію кров’яного тиску тощо. А клітковина, що міститься в вишнях, допомагає підтримувати здоров’я травної системи.

2. Мають високий вміст антиоксидантів та протизапальних сполук

Висока концентрація протизапальних сполук та антиоксидантів робить кислу вишню та черешню одними з самих корисних фруктів. Такий високий вміст антиоксидантів може допомогти в боротьбі з окислювальним стресом –  станом, пов’язаним з множинними хронічними захворюваннями і передчасним старінням. В чисельних дослідженнях  показано, що вживання вишні ефективно зменшувало запалення і знижувало показники окисного стресу. Вишня особливо багата на поліфеноли, які допомагають боротися з ушкодженнями клітин, зменшують запалення і покращують загальний стан здоров’я.

Фактично, дієти, багаті на поліфеноли, можуть захищати від багатьох хронічних захворювань, включаючи хвороби серця, діабет, розумову відсталість і деякі види раку.

Ці кісточкові фрукти також містять каротиноїдні пігменти, такі як бета-каротин і вітамін С, обидва з яких мають протизапальні та антиоксидантні властивості.

e33766e85154c057e931597705a8c7cd.jpg
Photo by Buenosia Carol from Pexels

3. Сприяють відновленню після навантажень 

Дослідження показують, що вживання кислої вишні та черешні може зменшити м’язовий біль, пошкодження і запалення, викликані фізичним навантаженням, завдяки протизапальним сполукам.

Кисла вишня і її сік, здається, більш ефективні, ніж солодкі сорти, хоча обидва можуть допомогти при фізичних навантаженнях. Було виявлено, що вишневий сік і концентрат прискорюють відновлення м’язів, зменшують м’язовий біль, викликані фізичними вправами, і запобігають втраті сили у спортсменів, таких як велосипедисти та марафонці. 

Крім того, деякі дані свідчать про те, що вишневі продукти можуть підвищити продуктивність фізичних вправ. Хоча в більшості досліджень, присвячених вивченню зв’язку між вишнею і фізичними вправами, беруть участь підготовлені спортсмени, терпкий вишневий сік може бути корисний і не спортсменам.

4. Приносять користь здоров’ю серця

Збільшення споживання корисних фруктів, таких як вишня, є смачним способом захистити ваше серце. Багато досліджень показують, що дієта, багата фруктами, пов’язана зі зменшенням ризику серцевих захворювань. Вишня особливо корисна в цьому відношенні, так як вона багата поживними речовинами і сполуками, які, як відомо, сприяють здоров’ю серця, включаючи калій та поліфеноли. 

Всього 1 чашка черешні без кісточок забезпечує 10% від загального калію, мінералу, що необхідний для підтримки здоров’я вашого серця. Калій важливий для підтримки регулярного серцебиття і допомагає видалити з організму надлишок натрію, регулюючи кров’яний тиск. Ось чому більш високе споживання калію було пов’язано зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань та інсульту.

Більш того, вишня багата потужними поліфенольними антиоксидантами, включаючи антоціани, флавоноли і катехіни, які можуть допомогти зберегти ваше серце здоровим, захищаючи його від клітинних ушкоджень і зменшуючи запалення.

Таким чином, вишня володіє потужними захисними властивостями для серця.

5. Може полегшити симптоми артриту та подагри

Завдяки своїм сильним протизапальним ефектам вишня може зменшити симптоми артриту та подагри, що викликані накопиченням сечової кислоти, яка може привести до сильного набряку, запалення і болю в суглобах.

Багато досліджень показують, що вишня допомагає знижувати окислювальний стрес і зменшує запалення, пригнічуючи запальні білки, які можуть допомогти зменшити симптоми, пов’язані з артритом. Крім того, вишні можуть знизити рівень сечової кислоти в організмі, що робить їх особливо корисними для людей з подагрою.

Дослідження показало, що вживання в їжу 2 порцій (280 г) черешні призводить до швидкого зниження рівня запального маркера С-реактивного білка (СРБ) і значного зниження рівня сечової кислоти через 5 годин після вживання, при цьому зменшуються набряки та біль.

Інше дослідження  людей з подагрою показало, що у тих, хто їв свіжу вишню протягом 2 днів, було на 35% менше нападів подагри, ніж у тих, хто не вживав фрукти.

Отже, дослідження показують, що потужні протизапальні властивості вишні можуть допомогти тим, хто страждає на артрит і подагру.

55bd62ebd1d807532e63df9dfa4b5a07.jpg
Image by Couleur from Pixabay

6. Поліпшує якість сну

Вишневий сік або ягоди вишні та черешні сприятливо впливають на якість сну. Цікаво, що вишня містить мелатонін – речовину, яка допомагає регулювати ваш цикл сну-неспання .

Дослідження показало, що у тих, хто пив кислий концентрат вишневого соку протягом 7 днів, спостерігалося значне підвищення рівня мелатоніну, тривалості та якості сну.

Аналогічно, 2-тижневе дослідження серед літніх людей з безсонням показало, що вживання 1 чашки (240 мл) кислого вишневого соку перед сном збільшує час сну на 1,5 години.

7. Легко та приємно додати в свій раціон

Вишня універсальна і неймовірно смачна. Солодкі і кислі сорти добре поєднуються з багатьма продуктами. Крім того, супутні продукти, такі як сушена вишня, вишневий порошок і вишневий сік, можуть додати особливої витонченості багатьом звичним рецептам. Не варто обмежуватись фруктовими салатами та компотами.

Ось кілька цікавих способів включити вишню в свій раціон:

  • Додайте вишню в ваші перші страви ( наприклад в борщ) замість томатів .
  • Додайте вишні ( сушені або свіжі) в домашній хліб.
  • Додайте трохи терпкого вишневого соку в газовану воду і отримайте смачний та корисний коктейль.
  • Додайте вишні до підливи підчас приготування м’яса та птиці
  • Додайте свіжу або приготовану вишню в морозиво, пироги, каші та інші десерти.
  • Зробіть домашній вишневий соус для барбекю з м’яса або птиці з соку вишень з додаванням прянощів. 
  • В блендері збийте вишневу сальсу з вишнями і свіжими травами, такими як базилік, щоб подавати до несолодким страв.

Можливості використання вишні на вашій кухні безмежні, так що не бійтеся експериментувати.

На завершення

Вишня дуже живильна і пропонує безліч переваг для здоров’я. Вишні можна використовувати по-різному в солодких і солоних рецептах. Мало того, що вони містять безліч потужних рослинних сполук, які можуть допомогти зменшити запалення та знизити оксидантний стрес, також їх вживання може поліпшити сон, підвищити здоров’я серця і прискорити відновлення після тренування.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар