Як група крові впливає на схильність до хвороб

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
© ProProfs

Що об’єднує людей з однаковою групою крові? Відсунувши псевдонаукові дієти по групам крові та японські гороскопи, ми вирішили розказати вам про останні дослідження вчених у цій сфері. Посилання на дослідження наприкінці статті.

Перша електронна газета продовжує серію інформаційних публікацій за матеріалами Кровопедії  платформи DonorUA. Разом із Асоціацією молодих донорів України ми щотижня будемо розвіювати міфи про донорство, розповідати про те, як готуватись до донацій, а також говорити, чим це корисно для здоров’я самих донорів.

Чотири групи крові були відкриті Карлом Ландштайнером ще у 1900 році. Серед 35 різних методів класифікації груп крові, ця система вважається найважливішою, особливо для трансфузіології. Однак з того часу людство небагато дізналося про функції груп крові. Належну увагу на цю тему звернули лише протягом останнього десятиліття.

Читайте також:

10 фактів про переливання крові

Міфи про донорство крові

Як відновлюється кров під час регулярного донорства

Вчені відкрили, що люди з однією і тією ж групою крові мають однаковий ризик захворіти на певні види хвороб. Зокрема вчені встановили зв’язок між групами крові та ризиком захворіти на певні види раку, серцево-судинні та деякі інфекційні захворювання. Групи крові, як виявляється, впливають на схильність до панкреатиту та шлунково-кишкових захворювань. Серед усіх груп крові перша має найнижчий ризик для більшості хвороб.

alt text

Так виглядає кров під мікроскопом

Онокологія

Кілька нещодавніх епідеміологічних досліджень показують, що люди з першої групою крові мають менший ризик захворіти на рак підшлункової залози.

Інші дослідження виявили, що друга група крові має підвищенний ризик розвитку раку шлунка.

Сердцево-судинні захворювання

Мета-аналізи підтверджують, що друга, третя та четверта групи мають вищий ризик тромбозу вен. Це пов’язують із підвищеною циркуляцією у цих групах фактору Вільєбранда, що відповідає за згортання крові. В той час як перша група має нижчий рівень цього фактору у крові, що знижує ризик тромбозу.

Відповідно перша група крові має нижчий ризик розвитку інсульту, інфаркту міокарда та хвороби периферичної артерії.

alt text

Згортання крові під електричним мікроскопом

Інфекційні захворювання

Люди з першою групою крові схильні до ураження бактерією Гелікобактер пілорі, що інфікує шлунок та дванадцятипалу кишку. Крім цього, такі люди чутливі до хвороб, викликаних вірусом холери, кишковою паличкою та норовірусом (викликає шлунково-кишкові захворювання).

alt text

Гелікобактер пілорі під мікроскопом

Однак люди з першою групою крові швидше одужують від малярії, і хвороба в них проходить легше. Такий результат для першої групи був доведений як експериментально , так і за допомогою GWAS (дослідження геному широкого загалу).

Якщо ваша група крові має схильність до якоїсь хвороби, це ще не означає, що ви обов’язково захворієте. Завжди спирайтеся на здоровий глузд та власне самопочуття і не відкладайте прийом до лікаря.

Дослідження:

Групи крові та онкологія: Genome-wide association study identifies variants in the ABO locus associated with susceptibility to pancreatic cancer. Pancreatic cancer risk and ABO blood group alleles: results from the pancreatic cancer cohort consortium. Relationship between cancer of stomach and the ABO blood groups. Risk of gastric cancer and peptic ulcers in relation to ABO blood type: a cohort study.

Групи крові та серцево-судинні захворювання: ABO blood group, other risk factors and incidence of venous thromboembolism: the Longitudinal Investigation of Thromboembolism Etiology (LITE). Non-O blood group: an important genetic risk factor for venous thromboembolism.

Групи крові та інфекційні захворювання: Secretor status and Helicobacter pylori infection are independent risk factors for gastroduodenal disease. Tirumalai Kamala’s answer to Why do my American friends get sick by norovirus every Thanksgiving, but I’ve never seen a Russian citizen gotten sick by norovirus in her homeland? The ABO blood group system and Plasmodium falciparum malaria. Blood group O protects against severe Plasmodium falciparum malaria through the mechanism of reduced rosetting. Common variation in the ABO glycosyltransferase is associated with susceptibility to severe Plasmodium falciparum malaria.

Де здавати кров у Кропивницькому: 

Обласна станція переливання крові (вулиця Преображенська, 80)

Кіровоградська обласна лікарня (Університетський проспект, 1/5)

Мати при собі: Паспорт

Підготовка до донації:

Пам'ятайте, що під час донації, лікарі в першу чергу турбуються про здоров'я донора, тож тих, хто має абсолютні або навіть тимчасові протипоказання до здачі крові не допустять. Усі матеріали, які використовуються на станції - одноразові. Крім того, лікарі обов'язково поцікавляться про те, що ви їли і чи готові до донорства. Тож Вашому здоров'ю нічого не загрожує. Не будьмо байдужими, адже півгодини часу і крапля крові може врятувати чиєсь життя.

DonorUA – автоматизована система рекрутингу та управління донорами крові, що розроблена з метою популяризації донорського руху в Україні.

Для донорів крові – До ваших послуг кабінет донора, список рекомендованих реципієнтів, бонусна програма за кроводачі. Зареєструватись

Для реципієнтів – Швидкий пошук донорів крові за допомогою автоматичного підбору рекомендованих донорів. Запит на пошук донорів

Для центрів крові – Кабінет центра крові, реципієнти, список донорів, що запланували кроводачу в вашому центрі. Дізнатись більше

Поширити:

Залишити коментар:

коментар