Міфи про донорство крові

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Скільки разів на рік ви стаєте донорами і чи здавали кров взагалі? Ви просто боїтеся чи міфові сітки забарикадували дорогу до станції переливання крові? А чи бачили ви в соцмережах дописи про потребу крові? Чи виникала у вас думка стати донором чи лише автоматично тиснувся “репост”?

Перша електронна газета продовжує серію інформаційних публікацій за матеріалами Кровопедії платформи DonorUA. Разом із Асоціацією молодих донорів України ми щотижня будемо розвіювати міфи про донорство, розповідати про те, як готуватись до донацій, а також говорити, чим це корисно для здоров’я самих донорів.

Читайте також: 10 фактів про переливання крові

Міф №1 Донорство крові – це небезпечно

На сьогоднішній день донорство крові – це абсолютно безпечна та життєво необхідна процедура. В усьому світі мільйони громадян здають кров без зайвих закликів та прохань. Для взяття крові використовуються лише одноразові та стерильні системи, що індивідуальні для кожного донора.

Міф №2 Є потреба лише в рідкісних видах крові

Це не так. Потреба в крові – як рідкісних, так і поширених груп потрібна завжди. Якщо ви здаєте кров не конкретному реципієнту, то ця кров поступає в загальний банк крові та використовується в ситуаціях, коли реципієнту потрібне негайне переливання крові. Більш того, чим популярніша група крові, тим більше її потрібно, так як більше людей потребують саме вашої групи крові.

Міф №3 Донорство – це страшно, боляче і довго

Насправді, єдиним неприємним моментом протягом всієї процедури є укол голкою, що навряд чи можна назвати “страшною і болючою” процедурою. Порізи та удари, з якими ми зіштовхуємось ледь не щодня завдають значно більшого болю. До того ж, донація крові триває не більше 10 хвилин.

Міф №4 Я постійно чую, що хтось здає кров, тому не бачу сенсу йти самому

Про донорство багато говорять в ЗМІ та на телебаченні, знімають соціальну рекламу, організовують акції, але статистика говорить, що лише 5% від тих, хто не має протипоказань щодо донорства (а це близько 60% населення планети), насправді стають донорами крові.

Міф №5 В мене заберуть занадто багато крові і це призведе до погіршення здоров’я

В організмі дорослої людини знаходиться близько 5,6 л крові, в той час коли за один раз забирають 450-470 мл – занадто мало, щоб нанести шкоду вашому організму. До того ж організм історично звик до незначної частини крові внаслідок травм та складних природніх умов, тому швидка регенерація (відновлення) закладена в нас біологічно.


Де здавати кров у Кропивницькому: 

Обласна станція переливання крові (вулиця Преображенська, 80)

Кіровоградська обласна лікарня (Університетський проспект, 1/5)

Мати при собі: Паспорт

Підготовка до донації:

Пам'ятайте, що під час донації, лікарі в першу чергу турбуються про здоров'я донора, тож тих, хто має абсолютні або навіть тимчасові протипоказання до здачі крові не допустять. Усі матеріали, які використовуються на станції - одноразові. Крім того, лікарі обов'язково поцікавляться про те, що ви їли і чи готові до донорства. Тож Вашому здоров'ю нічого не загрожує. Не будьмо байдужими, адже півгодини часу і крапля крові може врятувати чиєсь життя.

DonorUA – автоматизована система рекрутингу та управління донорами крові, що розроблена з метою популяризації донорського руху в Україні.

Для донорів крові – До ваших послуг кабінет донора, список рекомендованих реципієнтів, бонусна програма за кроводачі. Зареєструватись

Для реципієнтів – Швидкий пошук донорів крові за допомогою автоматичного підбору рекомендованих донорів. Запит на пошук донорів

Для центрів крові – Кабінет центра крові, реципієнти, список донорів, що запланували кроводачу в вашому центрі. Дізнатись більше

Поширити:

Залишити коментар:

коментар