10 фактів про переливання крові

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Як часто Ви бачили заклики про потребу донорів у соцмережах? Більшість вони мають із грифи “терміново” і “уже сьогодні”. Ці повідомлення були б не такими поширеними, якби лікарні і станції мали потрібну кількість регулярних донорів. Як правило, люди не йдуть здавати кров “без потреби”, через існування певних міфів або ж тому що не вважають це безпечним.

Перша електронна газета починає серію інформаційних публікацій за матеріалами Кровопедії платформи DonorUA. Разом із Асоціацією молодих донорів України ми будемо розвіювати міфи про донорство, розповідати про те, як готуватись до донацій, а також говорити, чим це корисно для здоров’я самих донорів.

Переливання крові рятує життя і покращує здоров’я, але багато пацієнтів, які потребують переливання, не мають своєчасного доступу до безпечної крові. Потреба в переливанні крові може виникнути в будь-який момент як у міських, так і в сільських районах. Недоступність крові призводить до смерті багатьох пацієнтів, які страждають від хвороб. Своєчасне постачання безпечної крові може відбуватись завдяки постійній кількості регулярних добровільних та безкоштовних донорів крові. Регулярні добровільні та безоплатні донори крові також є найбільш безпечними, оскільки поширеність інфекцій чи зараження крові є найнижчою серед таких людей.

Факт 1: Переливання крові рятує життя і покращує здоров’я

Близько 112,5 млн доз здають донори в усьому світі щорічно. Близько 47% цих доз донорської крові заготовлюють у країнах з високим рівнем доходу, де проживає менше 19% населення світу. Та все ж залишається багато пацієнтів, котрі потребують переливання і не мають своєчасного доступу до безпечної крові та її препаратів. Кожна країна повинна забезпечити достатню кількість запасів крові та її препаратів, перевірених на ВІЛ/СНІД, гепатити та інші інфекції, котрі можуть передаватись через кров.

Факт 2: Переливання крові використовується при різних методах лікування

У країнах з високим рівнем доходу найчастіше кров переливають пацієнтам від 60 років, близько 79% від усіх переливань. Також переливають кров в серцево-судинній хірургії, трансплантології, в хірургії при тяжких травмах та при лікуванні гематологічних злоякісних новоутворень. У країнах з низьким і середнім рівнями доходів переливання крові спостерігається при лікуванні ускладнень, пов’язаних з вагітністю, малярією у дітей, важкою анемією та тяжкими травмами.

Факт 3: Добровільне регулярне безоплатне донорство – єдиний шлях для забезпечення необхідною кількістю донорської крові вчасно

Своєчасне переливання крові напряму залежить від кількості регулярних безоплатних та добровільних донорів крові. Вони є найбільш безпечними, тому що поширеність інфекцій, що передаються через кров серед таких донорів – найнижча. Всесвітня організація з питань охорони здоров’я закликає країни розробляти національні системи крові на основі популяризації добровільного безоплатного донорства крові, щоб досягнути мети – самозабезпечення безпечною кров’ю та її препаратами.

Факт 4: Лише у 57 країнах світу переважає 100% добровільне безоплатне донорство

У 2013 році 74 країни повідомили, що понад 90% донацій відбувається від добровільних безоплатних донорів крові, серед яких 57 країн мають 100% добровільне безоплатне донорство. Та все ж залишається 71 країна, де менше 50% запасів крові поповнюють добровільні безоплатні донори, а більша частина поповнення запасів залежить від родинного чи платного донорства.

Факт 5: Кількість доз крові в світі на рік становить 112,5 мільйонів

Близько 50% донацій відбувається у країнах з низьким і середнім рівнями доходів, де проживає майже 80% населення світу. В середньому, у країнах з високим рівнем доходу населення у 9 разів більш охоче здає кров, ніж у країнах з низьким рівнем доходу.

Факт 6: Кількість донацій в центрах крові варіюються залежно від доходів населення

Близько 10 000 центрів крові в 168 країнах показують статистику у 83 млн донацій. Середня кількість донацій на центр крові у розвинених країнах становить 15 000, і майже у 5 разів менше донацій у країнах з середнім та низьким рівнями доходів – 3100.

Факт 7: Населення розвинених країн охочіше здає кров, ніж у інших країнах

Середній рівень донацій в країнах із високим рівнем доходів становить 32,1 доза на 1000 людей в рік. Що не порівняти із 7,8 дозами на 1000 людей у країнах з середнім рівнем доходів та 4,6 дози на 1000 у країнах з низьким рівнем доходів.

Факт 8: Донорська кров завжди має обстежуватись

Вся донорська крові завжди повинна бути обстежена на ВІЛ/СНІД, гепатит В, гепатит С та сифіліс перед переливанням. Тим не менш, 35 країн не можуть з цим впоратись в повній мірі. Тестування не є надійним у багатьох країнах через неправильне постачання тест-систем, дефіциту персоналу, тестів низької якості або відсутності базового рівня якості в лабораторіях.

Факт 9: Одна доза крові може принести користь декільком пацієнтам

Розподіл крові на різні компоненти дозволяє з однієї дози крові забезпечити потреби декількох пацієнтів і кожному з пацієнту перелити лише один з необхідних компонентів (еритроцити, тромбоцити і плазма). Близько 97% донорської крові, зібраної в країнах з високим рівнем доходів, 75,5% у країнах із середнім рівнем доходів та 50% у країнах з низьким рівнем доходів, розподіляються на компоненти крові.

Факт 10: Непотрібні переливання крові спричиняють непотрібний ризик пацієнту

Часто переливання крові призначають замість простих та безпечних альтернативних методів лікування, котрі можуть бути так само ефективними. Переливання, котре не вкрай необхідне несе в собі ризик зараження інфекціями, як ВІЛ/СНІД, гепатит та інші, для пацієнта, а також реакцію на переливання.


Де здавати кров у Кропивницькому: 

Обласна станція переливання крові (вулиця Преображенська, 80)

Кіровоградська обласна лікарня (Університетський проспект, 1/5)

Мати при собі: Паспорт

Підготовка до донації:

Пам'ятайте, що під час донації, лікарі в першу чергу турбуються про здоров'я донора, тож тих, хто має абсолютні або навіть тимчасові протипоказання до здачі крові не допустять. Усі матеріали, які використовуються на станції - одноразові. Крім того, лікарі обов'язково поцікавляться про те, що ви їли і чи готові до донорства. Тож Вашому здоров'ю нічого не загрожує. Не будьмо байдужими, адже півгодини часу і крапля крові може врятувати чиєсь життя.

DonorUA – автоматизована система рекрутингу та управління донорами крові, що розроблена з метою популяризації донорського руху в Україні.

Для донорів крові – До ваших послуг кабінет донора, список рекомендованих реципієнтів, бонусна програма за кроводачі. Зареєструватись

Для реципієнтів – Швидкий пошук донорів крові за допомогою автоматичного підбору рекомендованих донорів. Запит на пошук донорів

Для центрів крові – Кабінет центра крові, реципієнти, список донорів, що запланували кроводачу в вашому центрі. Дізнатись більше

Поширити:

Залишити коментар:

коментар