Як ОКВП “Дніпро- Кіровоград” формує тариф на воду

© mukachevo.net

Тариф на водопостачання та водовідведення затверджує Національна Комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Для різних водоканалів тариф різний, адже його розмір залежить від складності технологічного процесу та умов водозабору, процесів і методів очистки води.

Про це Першій електронній газеті повідомили в ОКВП “Дніпро- Кіровоград”.

Економісти підприємства підготували пояснювальну діаграму на прикладі тарифу, який був затверджений у 2021 році на 2022 рік. Варто зазначити, що загальний тариф складається з двох частин – тарифу на водопостачання та тарифу на водовідведення.

Тариф на водопостачання.

Нині, за те, щоб підняти воду з Дніпра, очистити її і за півтори сотні кілометрів доправити до кранів, споживачі платять 25,212 грн. за кубометр (тисячу літрів).

У структурі тарифу на постачання води найбільша питома вага – майже 36% – це заробітна плата працівників. Водогін має 2000 кілометрів мереж і десятки насосних станцій. Все це треба обслуговувати, ремонтувати, очищувати воду, перевіряти якість.

До 31 % тарифу – це вартість електроенергії. Воду підіймають і доставляють споживачам потужні насоси, які споживають велику кількость електроенергії.

Понад 14% має йти на погашення кредитів Світового Банку, які підприємство взяло саме заради модернізації обладнання і їх потрібно теж виплачувати.

Понад 6 % у тарифі – це вартість реагентів для очищення води. Так як, вода забирається переважно з поверхневих вод, доведення її до питного стану – тривалий і дороговартісний процес.

Решта – це податки, охорона стратегічних об’єктів, паливо-мастильні матеріали, запчастини.

Нагадаємо, у грудні 2022 року Кропивницький 5 діб був без води через водогін, який “реконструювали” за 47 млн.дол, взятих у кредит у Світвого банку.

Тариф на водовідведення

20,76 грн платять споживачі за відведення з їхніх квартир, очищення і повернення стоків у природу. Це вартість кубометру – 1000 літрів каналізації.

В цій сумі зарплата – майже 50%. Гадаємо, ви бачите в яких пекельних умовах працюють фахівці служби водовідведення щодня влітку та взимку.

Понад 26 % витрачається на електроенергію, адже працюють кілька десятків каналізаційних насосних станцій та потужні очисні споруди в містах.

Понад 12 %- це сума кредиту Світового Банку, за кошти якого були повністю модернізовані, зокрема, очисні споруди обласного центру.

Решта витрат мають незначну питому вагу.

photo-5334603773001192205-y

“Це так мало би бути в ідеалі в 2022 році. Нагадаємо, що зараз вже 2024 рік. За цей час вартість електроенергії зросла на 41 відсоток, реагентів – в 2-3 рази, паливно-мастильні матеріали – у два рази, підвищився курс долара тощо. Єдине, що лишилося незмінним – це заробітна плата наших працівників. Її не переглядали вже три роки. – пояснюють на підприємстві.

Тому, підсумовуючи, робимо сумні висновки, що нинішній тариф не відповідає реальним цінам і умовам життя. Тариф на водопостачання покриває лише 63 відсотки собівартості доставки води, а тариф на водовідведення – 86. Через таку невідповідність тарифу підприємство змушене просити матеріальну допомогу у громад, щоб мати можливість нормально функціонувати і подавати воду людям”.

Нагадаємо, керівництво області розкритикувало роботу керівництва КП “Дніпро-Кіровоград”.

Читайте такожНа Кіровоградщині почнуть відключати воду боржникам

Поширити:

Залишити коментар:

коментар