Канадська корпорація хоче інвестувати у Новокостянтинівську шахту

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
фото: ukurier.gov.ua

Канадська корпорація CAMECO готова інвестувати в розвиток потужностей Новокостянтинівської шахти та гідрометалургійного заводу ДП “СхідГЗК”.

Про це йшлося під час Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, який відбувся у Кропивницькому, повідомляє Перша електронна газета.

САМЕСО (Canadian Mining and Energy Corporation) – канадська гірничорудна компанія, діяльність якої охоплює весь цикл виробництва ядерного палива. Вона входить в трійку найбільших виробників урану в світі. Покупцями урану і паливних послуг Cameco є компанії-оператори АЕС в Бельгії, Канаді, Китаї, Фінляндії, Франції, Німеччині, Індії, Японії, Південній Кореї, Іспанії, Швеції, Тайвані і США.

НАЕК «Енергоатом» та САМЕСО Corporation підписали меморандум про взаєморозуміння в ядерно-енергетичній сфері ще у 2019 році. Документ передбачає співробітництво з постачання та виробництва за технологіями Cameco уранової продукції і ядерного палива.  Зокрема,  передбачається, що протягом 2024-2035 років “Енергоатом” продаватиме Канаді весь уран, видобутий на “СхідГЗК”, а САМЕСО забезпечуватиме 100% потреб в гексафториді урану для Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської атомних електростанцій.

Доти половина імпорту ядерного палива надходила в Україну з росії. Зокрема, за даними EXPRO Consulting лише у січні-червні 2019 р. Україна закупила в російської компанії «ТВЕЛ» ядерного палива на суму $47,1 млн, а в Westinghouse (Швеція) – на $51,2 млн.

2 жовтня цього року представники САМЕСО особисто відвідали ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат». Канадські експерти оцінили рівень виробництва уранового продукт і надали рекомендації щодо підвищення його ефективності.

За підсумками візиту сторони домовились, що компанія САМЕСО допоможе модернізувати Новокостянтинівську шахту.

Нагадаємо, на території Кіровоградської області розташовані – три уранові шахти: Інгульська, Смолінська і Новокостянтинівська, які розробляють 4 родовища уранових руд, на яких працює понад 2 тис. осіб. Також готові до розробки ще 10 родовищ.

Не зважаючи на наявні потужності, шахти постійно перебувають на межі закриття і в епіцентрах фінансових скандалів. Однією зі спроб розв’язання проблеми було рішення Кабінету Міністрів про реорганізацію ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» шляхом приєднання його до ДП «НАЕК «Енергоатом». Проте після цього працівники підприємства заговорили про чергову кризу: Смолінська шахта опинилася на межі закриття, а шахтарі виходили на мітинги і писали петиції з вимогою погасити річні борги по заробітній платі та інших гарантованих державою виплатах.

Читайте такожЧому закривають Смолінську шахту. Питань більше ніж відповідей

Поширити:

Залишити коментар:

коментар