Через масове отруєння у “Шинку” відкрили кримінальну справу

© 20.ua

За фактом отруєння дев’яти людей під час святкування весілля в кафе “Шинок” у Кропивницькому поліція відкрила кримінальне провадження.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Справу відкрили за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 325 КК України (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням). Стаття передбачає штраф від 17 000 до 51 000 гривень або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк.

Як розповіли у пресслужбі ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, епідеміологічне розслідування спалаху гострої кишкової інфекції серед відвідувачів кафе триває.

Нагадаємо, всього постраждали дев’ятеро людей (зокрема двоє дітей віком до 17 років), з них шість госпіталізували. Попередні діагнози при госпіталізації – харчова токсикоінфекція (3 особи), гастроентероколіт (2 особи), функціональне порушення шлунку (1 особа), заключний діагноз – сальмонельоз, збудник Salmonella Typhimurium. Також на святкуванні весілля було близько 30 осіб, що є порушенням протиепідемічних вимог, адже на період карантину під час проведення бенкетів дозволяється участь не більше 10 людей.

“У двох пробах готових страв (ковбаски з картоплею, салат) та одній пробі харчової продукції (шийка для запікання охолоджена) виявили бактерії групи кишкової палички, вміст К.МАФАнМ перевищує допустимі нормативні значення, що свідчить про бактеріальне забруднення. Такі ж забруднення встановили і в частині змивів з обладнання та інвентарю (дошки для м’яса, риби, овочів, посуд тощо)”.

d5c0c73867632efd90fb9410478e97e9.jpg

Згідно з дослідженнями обласного лабораторного центру, у двох зразках готових страв (торт печінковий, рулет курячий з курагою), які залишилися після банкету, а також у двох кухарів та офіціанта виділено збудник сальмонельозу Salmonella Typhimurium. У двох працівників кафе (кухаря та підсобного працівника) виділено також патогенний стафілокок.

“Відповідно до проведених обстежень фахівці Держпродспоживслужби встановили, що фактором передачі збудника інфекції стали готові страви (торт печінковий, рулет курячий з курагою), а основною причиною спалаху – порушення технологічних процесів, недотримання особистої гігієни працівниками та порушення протиепідемічних заходів (відсутність дезінфікуючих засобів для обробки приміщень та контактних поверхонь)”.

Також у кафе надали припис про усунення порушень у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів до 27 липня. Окрім цього, склали три протоколи про адмінправопорушення у сферах санітарного законодавства, безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та за порушення протиепідемічних заходів у період карантину.

Роботу кафе припинили з 15 липня. Особи, що є носіями збудників інфекційних хвороб, відсторонені від роботи. Матеріали епідрозслідування направили в ГУ Національної поліції в Кіровоградській області, порушено кримінальне провадження.

Читайте також: У Кропивницькому чоловік купив квиток на Росію, але автобус поїхав у Польщу

Поширити:

Залишити коментар:

коментар