Що там з яйцями? Моніторинг цін у Кропивницькому

На жаль, осінь нас вітає не тільки початком холодів, але й підвищенням цін у супермаркетах. Яйця є одним із найнеобхідніших продуктів у холодильнику кожної господині. Не дарма кажуть – їсти нема чого тільки тоді, коли в тебе закінчились яйця.

Ми вирішили з’ясувати, через що так різко зросли ціни і яка вартість яєць фігурує у торгівельних точках Кропивницького.

За даними Мінагрополітики, до початку повномасштабного вторгнення росії в лютому цього року вартість яєць в Україні становила близько 35 грн. за десяток.

Що ж ми бачимо сьогодні?

  • Найдешевші яйця – 57,90 грн – вдалося знайти у «Сільпо».
  • У «Файно Маркеті» яйця коштують 59,9 грн.
  • В «АТБ» на гривню дорожче – 61 грн.
  • Супермаркет «Смак» пропонує цей товар по 65 грн.
  • А завершують рейтинг яйця за ціною 76,90 грн за десяток, які продають у тому ж «Сільпо».

Якщо казати про ціни на місцевих ринках, то вони майже не відрізняються від магазинних. Що на Колгоспному ринку, що на Центральному вартість яєць стартує від 60 грн.

На запитання, чому так стрімко виросли ціни, продавці відповідають по-різному.

У супермаркетах одні консультанти відказують, що все дорожчає, то чому ж яйця мають «стояти на місці»? Інші ж, не налаштовані на розмови, коротко кидають: «Не ми ціни встановлюємо».

На ринках продавчині нарікають і на ціни, і на умови роботи.


«А що ж ви хочете, яка тут робота, коли постійні тривоги, стреси? Це дякувати, що ми хоч щось можемо зробити. Курей немає, потрібно розводити, яйця теж на це ідуть. Зараз вже не той час, коли спокійно можна було розводити» – зітхає жіночка, яка продає яйця на стихійному ринку на Ковалівці.


«А холод? Мороз? То вже не літо, де можна було щось посіяти, аби курям їсти було що. Все дорожчає – звідси і ціна не дуже приємна. Нам же ж теж потрібно отримувати зарплату» – відповіла бабуся, яка торгує на Центральному ринку.


«Птахзаводи порозбивали чи позакривали, а в людей кури на зиму «винеслися», а попит є. Де ж тих яєць на всіх набрати? Тому і дорожчають. На зиму завжди дорожчають. А тут ще й війна, ціни вгору, зарплати вниз» – розповідає жіночка, що торгує домашніми яйцями, часником, зеленню з власного городу на майданчику біля супермаркету.


Вона продає свій товар по 55 грн. за десяток. «Я поставила б дорожче, бо в магазинах вже воно дорожче. Тільки ж і я розумію, що в людей нема грошей, а їсти ж хочеться. То багато хто виходить з магазину і купує в мене. Це ж домашні, а не на хімії вирощені», – додає продавчиня.

Не оминули цю тему й провідні українські економічні експерти, які в причині зростання цін вбачають не погодні умови і людський фактор, а суто економічний.

Так виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин заявив, що зростання цін цілком логічне, але на досягнутому нині рівні воно не зупиниться. Про це він говорив днями в ефірі «Українського радіо».

Зокрема експерт наголошує, що в ціну на яйця від птахокомбінатів закладена вартість комбікормів, яка зросла на 30-40%. Також – енергоресурсів (електроенергії і газу), вартість яких штучно стримується лише для побутових споживачів, а не для промислових.

За словами Пендзина, до кінця року варто очікувати подальшого здорожчання яєць принаймні на 10%. Адже попри війну люди готуватимуться до зимових свят і традиційне передсвяткове підняття цін ніхто не скасує.
При цьому експерт говорить про ціни на рівні 55-57 грн. за десяток, які у Кропивницькому вже давно переплюнули, а до Нового року ще два місяці чекати.

Шкода, що яйця – це не той продукт, яким можна запастися наперед.

Читайте також: 10 продуктів, якими можна «заїдати стрес»

Ірина Коханюк для Першої електронної газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар