Факти і роз’яснення про вакцинацію від COVID-19 на Кіровоградщині

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© usatoday.com

Чи не з перших днів пандемії COVID-19 науковці всього світу працюють над створенням вакцин. Наразі відомо понад 250 їх варіацій, 13 із яких пройшли чи проходять третій етап клінічних досліджень. На світовому ринку вже доступні препарати Pfizer (спільний проект США і Німеччини), AstraZeneca (Велика Британія), Novavax (ліцензія США, виробник – Індія), Moderna (США), Sinovac (Китай). За інформацією ВВС, найбільше країн уклали договори на закупівлю американо-німецької Pfizer і британська AstraZeneca.

Які вакцини планують придбати для українців, де і в якому порядку щеплюватимуть мешканців Кіровоградщини, які можуть бути побічні реакції вакцинації і чи дають виробники гарантії ефективності – з’ясовувала Перша електронна газета.

Чим планують вакцинувати українців

За інформацією МОЗ, для вакцинації в Україні планують використати Pfizer, AstraZeneca, Novavax і Sinovac.

У лютому Україна планує отримати 117 тисяч доз німецької Pfizer. Протягом першого-другого кварталу цього року очікується понад 2 мільйони доз британської AstraZeneca. Із Китаю кількома партіями має надійти 1,9 млн доз Sinovac. Щодо кількості вакцин Novavax інформації немає. Проте не варто розраховувати, що все буде саме так, як планує український уряд, адже і заявлена кількість доз і дати поставок постійно змінюються і відкладаються.

А перед тим, як потрапити безпосередньо до споживачів, вакцина ще має пройти державну реєстрацію у МОЗі. Спеціально для пришвидшення реєстрації, яка зазвичай може тривати місяцями, в Україні розробили прискорену п’ятиденну процедуру (ЗУ від 04.11.2020 № 4314 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення профілактики COVID-19») і звільнили антиковідні препарати від оподаткування.

Інф 1

Кіровоградщина: кого, коли і де вакцинуватимуть?

За словами директора департаменту охорони здоров’я Олега Рибальченка, на Кіровоградщині працюватимуть 26 пунктів вакцинації від СOVID-19 – у кожному районі і містах.

Коли область отримає вакцину, матиме 5 діб, щоб передати її центрам первинної медико-санітарної допомоги. Для виконання цього завдання вже сформували 10 мобільних медичних бригад. До складу кожної входить 6 осіб: лікар і резервний лікар, дві медсестри, резервна медсестра і водій.

Міністерство охорони здоров’я планує вакцинувати українців у п’ять етапів. Під час першої хвилі щеплення отримають медики, які працюють безпосередньо із хворими на COVID-19, працівники мобільних медичних бригад, працівники екстреної медичної допомоги та лабораторного центру. Загалом 15 тисяч мешканців Кіровоградщини належать до пріоритетних груп.

«До пріоритетних груп населення належать працівники сфери охорони здоров’я, військові, освітяни, люди похилого віку та особи, які проживають у соцзакладах, люди з супутніми захворюваннями тощо. В нашій області таких – близько 15 тисяч. 7 тисяч вже офіційно дали згоду на імунізацію», – уточнив директор департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко.

При цьому наголошується, що щеплення є добровільним: особа має написати або згоду, або відмову і чекати своєї черги за етапом і за попереднім записом.
Оскільки всі вакцини дводозні, через 20 днів після першого щеплення необхідно провести ревакцинацію.

Інф 2

Чи готові люди до вакцинації?

Щоб з’ясувати, чи готові мешканці Кіровоградщини до вакцинації, яка офіційно мала б початися ще тиждень тому, ми провели опитування у соцмережі Facebook.

На момент підготовки статті, із двохсот осіб, які відгукнулися на опитування у групі «Батьківська рада Кропивницького», 78 однозначно відмовляються від вакцинації. Мотивують своє рішення переважно тим, що:

  • не мають інформації про вакцину, яка надійде;
  • не впевнені в якості вакцини і дотриманні умов її транспортування і зберігання;
  • думають, що вакцинація не допоможе, адже вірус постійно мутує.

Четверо опитаних планують вакцинуватися, адже вірять у колективний імунітет або перехворіли ковідом у складній формі (хоча останнім щеплення не рекомендується).

Ще семеро осіб висловили готовність вакцинуватися лише Pfizer (США і Німеччини), AstraZeneca (Велика Британія) чи Moderna (США).

А колишня кропивничанка Тетяна Самінскі, яка з родиною нині проживає в Ізраїлі, повідомила, що вона і всі її родичі вже вакцинувалися препаратом Pfizer. Ніяких  побічних ефектів після щеплення не відчули.

Інші учасники опитування дали неоднозначні відповіді, які засуджують державну владу,  висловлюють недовіру їй і чекатимуть результатів першої хвилі вакцинації.

Також ми звернулися за коментарями до медичних працівників і військовослужбовців – осіб, які мають отримати щеплення в першу чергу.

Директор КНП “Маловисківський ЦПМСД” Ольга Левченко ще не знає коли і скільки доз вакцини отримає її заклад, але роз’яснювальну роботу в Малій Висці щодо потреби колективного імунітету проводять. Сама лікарка планує вакцинуватися, але відзначає хвилювання колег й односельців.

Військовослужбовець 3-го полку СпП Анатолій розповідає:

«У нас вже двічі проводили опитування – чи згодні ми на вакцинацію (перший раз усно, другий – треба було вже написати згоду чи відмову). Обидва рази я питав, яка буде вакцина, хто виробник? Але ніхто нічого не знає чи не каже. А раптом нам завезуть той «Спутнік», який Путін хоче випробувати на українцях? Та й взагалі, як можна офіційно погоджуватися на вакцинацію невідомо чим? То я й відмовився. І багато моїх товаришів по службі теж відмовилися. Серед моїх знайомих взагалі немає таких, хто буде вакцинуватися. Чув, що хтось там погодився, але особисто таких не знаю.

Та й взагалі я не впевнений, що для військових будуть якісь безкоштовні вакцини. Скільки разів ми погоджувалися на безкоштовне щеплення то від грипу, то від стовбняку, але за всі роки служби вакцинація закінчувалася на підписі папірця».

Побічні реакції і застереження

Щодо імовірних реакцій людського організму на щеплення від коронавірусу, то виробники вакцин, зокрема Pfizer і Moderna, повідомляють як про стандартні ефекти (легке підвищення температури, почервоніння, свербіж і набряк місця уколу), так і про зростання температури до 40°C, біль у м’язах та суглобах, слабкість і втому, мігрень.

При цьому слід розуміти: стандартна побічна реакція – це ознака того, що вакцина подіяла, а імунна система почала працювати над виробленням антитіл.
Щодо застережень, то лабораторні дослідження показали, що до будь-якої вакцини варто з обережністю поставитися людям, які мають серйозні алергічні реакції (щеплення може викликати анафілактичний шок) і гострий неврит (посилить ураження нервів).

Людям із будь-якими видами алергії (на їжу, медикаменти, тварин тощо), а також вагітним і особам із важкими супутніми захворюваннями, слід обов’язково проконсультуватися з лікарем перед щепленням. Хоч виробники не озвучують для них суворих протипоказань, але ризики є, як в усіх ліків.

Якщо ж на цей період особа планувала отримати щеплення й від інших хвороб, то його доведеться відкласти мінімум на 28 днів після отримання другої дози вакцини від COVID-19.

Інф 3

Ефективність

Наразі виробники вакцин заявляють про ефективність від 70 до 90%. Але, за даними ВВС, перші випробовування в країнах-споживачах показали ефективність на рівні 50%. Ідеться, наприклад, про перевірку в Бразилії китайської Sinovac, яку замовила Україна.

Говорячи про ефективність, варто враховувати, що віруси весь час розвиваються й мутують, зокрема під дією медичних препаратів. Як наш імунітет створює нові антитіла, щоб бороти хвороби, так і віруси оновлюються (мутують), щоб протистояти антитілам і лікам. Тому немає гарантії, що вакцина, яка є ефективною для одного штаму коронавірусу, так само подіє й на його мутовану версію.

Доки одні вчені досліджують ефективність їхніх вакцин проти нових мутацій «корони», розробники Moderna і Novavax запевняють в дієвості їхніх препаратів, не залежно від штаму.

Зважаючи на офіційну інформацію й настрої людей щодо вакцинації, варто наголосити, що для зупинки будь-якого вірусу необхідний саме колективний імунітет. За розрахунками ВООЗ, приборкати коронавірус допоможе вакцинація 65-70% населення кожної країни.

Колективний імунітет допоможе людям зняти суворі обмеження і повернутися до більш звичного життя. Але світ ще не скоро забуде наслідки ковіду.

Читайте також: Громади Кіровоградщини отримали додаткові гроші на освіту й охорону здоров’я

Поширити:

Залишити коментар:

коментар