Кропивницький опинився на останньому місці рейтингу міст для життя айтішників, – опитування

© Rawpixel

Спільнота програмістів України “DOU” склала рейтинг українських міст із погляду їхньої зручності для проживання ІТ-спеціалістів. Найкомфортнішими виявилися – Івано-Франківськ, Львів та Вінниця. Найгірші показники мають – Кропивницький, Херсон та Миколаїв.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

“Для отримання якомога об’єктивнішої та різнобічної інформації про міста ми зібрали та об’єднали як статистичні дані з різних джерел, так і опитали самих ІТ-спеціалістів щодо життя у місті.

Таким чином змогли оцінити майже всі обласні центри України. За винятком Луцька, Житомира, Ужгорода, Полтави, Херсона та Кропивницького, в яких не вдалося зібрати необхідну для аналізу кількість анкет (щонайменше 40 анкет на кожне місто). Результати щодо цих міст ми все одно публікуємо, проте оцінки їх ІТ-спеціалістами можуть не показувати реальної ситуації, – зазначають у DOU”.

Рейтинг

3b5f6672095332e8b34500ff32cdf117.jpg

На перші позиції в рейтингу вийшли міста середнього розміру, потіснивши міста-мільйонники. Автори зазначають, що це дещо неочікуваний результат, адже наразі близько 85% ІТ-спеціалістів живуть у п’яти найбільших містах України. Проте ці обласні центри, як показують дані, не є найзручнішими.

Великі міста мають такі переваги як хороший розвиток ІТ-сфери, високі зарплати ІТ-спеціалістів, велику кількість вакансій та ІТ-компаній, багато профільних заходів. Також у них кращі можливості для освіти та краща медицина.

Проте в інших сферах помітно кращі показники мають міста середнього розміру. Насамперед це стосується цін, зокрема на нерухомість, зручності пересування містом, екологічної ситуації та рівня злочинності.

Нижче інформація з кожної категорії рейтингу. Зірочкою (*) позначено суб’єктивні показники, що базуються на результатах опитування ІТ-спеціалістів. Подивитися детальну методологію та різноманітні показники в інфографіках можна за посиланням.

1

Автори зазначають, що цей розділ є суто суб’єктивним і базується на відповідях 4 тисяч ІТ-спеціалістів. В опитуванні ставили питання: “Уявіть, що ваш знайомий ІТ-спеціаліст планує переїжджати у ваше місто і питає поради, чи варто так робити. Чи порекомендували б йому своє місто? Оцініть за шкалою від 1 до 10”.

Найвищий рівень лояльності серед спеціалістів, що мешкають в Івано-Франківську, Львові, Вінниці, Харкові та Чернігові (понад 8 балів). Найнижча оцінка — у Херсона, Запоріжжя, Чернівців, Миколаєва (менше як 5 балів).

2

У цій категорії як за статистичними даними, так і за опитуванням ІТ-спеціліастів у топі три міста — Київ, Харків, Львів. Найгірша ситуація з можливостями в ІТ у Кропивницькому, Херсоні та Сумах.

3

Як і в попередній категорії, ми бачимо, що ІТ в Україні зосереджено у трьох містах — Києві, Львові та Харкові. Цікаво, що в Харкові за статистичними даними більше, ніж у Львові, вакансій, компаній, що розміщують вакансії, та ІТ-спеціалістів. Але за суб’єктивними оцінками щодо ІТ-перспектив у Львова вищі бали.

4

У цій категорії Київ безумовно програє іншим українським містам. Також слідом за Києвом за вартістю життя йдуть Одеса, Дніпро і Львів. Найнижча вартість життя у Хмельницькому, Івано-Франківську і Сумах. Для порівняння: вартість однокімнатної квартири у Києві та Івано-Франківську відрізняється майже утричі — 47 тис. проти 17 тис. дол.

5

Аеропорти є майже в усіх українських містах, але, звісно, не всі з них в належному і робочому стані. Тому, крім наявності аеропортів, ми дивилися на кількість авіарейсів станом на вересень 2020-го. Найімовірніше, кількість авіарейсів для більшості летовищ вийшла меншою, ніж була у 2019 році, через карантинні обмеження та зменшення мобільності під час пандемії. Водночас завдяки отриманим даним розуміємо, які міста забезпечують своїм жителям найкращі можливості для поїздок у схожих умовах. І таких міст в Україні, по суті, чотири — Київ, Харків, Львів, Одеса.

Щодо думки ІТ-спеціалістів, то найбільше задоволені транспортним сполученням мешканці Києва та Львова.

6

За словами авторів, поки що в Україні важко знайти ґрунтовні дані щодо стану доріг, велоінфраструктури, заторів і громадського транспорту. Тому в цій категорії спиралися лише на суб’єктивні оцінки ІТ-спеціалістів.

З велоінфрастуктурою все погано по всій Україні, окрім Вінниці. Загалом Вінниця у цій категорії посіла перше місце з високими оцінками зі всіх пунктів. Погані дороги й затори — проблема не тільки Києва, а й Чернівців (тут навіть нижчі оцінки, ніж у столиці), Одеси, Херсона та Львова. Якість громадського транспорту — теж велика проблема всієї країни.

7

Ще одна категорія, яка побудована суто на даних опитування. Найкомфортнішим містом можна назвати Вінницю — за всіма пунктами немає оцінки нижчої за 3,5. Київ у цій категорії посів лише 13-те місце. У нього низькі оцінки щодо стану ЖКГ та інженерних мереж, а також стану вулиць і будівель.

8

У цій категорії у топі Харків. У місті доволі багато закладів вищої освіти — приблизно на третину більше, ніж у Львові. І найвища (зі Львовом) оцінка якості освіти — 3,91.

9

На першому місці Київ. А ось далі йде Івано-Франківськ. У місті доволі високі показники щодо кількості лікарів та лікарняних ліжок. А ще одна з найвищих оцінок якості медичних послуг.

10

За даними офіційної статистики, Західна Україна безпечніша за інші регіони. Це підтверджує й опитування ІТ-спеціалістів. Ті, хто мешкає на заході країни, поставили вищі оцінки щодо особистої безпеки та безпеки майна.

Три найбезпечніших українських міста — Івано-Франківськ, Тернопіль, Вінниця. Найнебезпечнішими є Миколаїв і Київ.

11

Найгірша ситуація з екологією у Дніпрі, Кропивницькому та Харкові. Якщо дивитися лише на опитування ІТ-спеціалістів, то найнижче екологічну ситуацію оцінили мешканці Дніпра, Запоріжжя та Києва.

Нагадаємо, Кіровоградщина посіла 15 місце в рейтингу легкості ведення бізнесу в Україні.

Читайте також: Кропивницькі водії найрідше користуються пасками безпеки, – дослідження

Поширити:

Залишити коментар:

коментар