У Кропивницькому посилять увагу до покупців протитуберкульозного препарату, яким масово труять собак

пес Джек, якого отруїли у центральному сквері / © сторінка зоозахисної організації “БІМ” у соцмережі Facebook

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович  доручив управлінню охорони здоров’я невідкладно звернутися до керівників аптечних закладів у місті і попередити їх про можливість використання певних медичних препаратів для знищення тварин, закликати їх посилити увагу, щоб ускладнити злочинцям доступ до отрути.

Про це міський голова заявив учора, 27 червня, під час наради з питання розслідування масового вбивства безпритульних собак у Кропивницькому, інформує Перша електронна газета.

У нараді взяли участь секретар міської ради Андрій Табалов, заступник міського голови Олександр Мосін, начальник міського відділу Національної поліції Дмитро Авдієнко, заступник начальника обласного управління Патрульної поліції Марія Журавель, керівники виконавчих органів, представники громадських організацій захисту тварин.

© kr-rada.gov.ua

“Ситуація у місті склалася надзвичайна”, – наголосив під час наради Андрій Райкович. – “Вона вимагає від нас оперативних і узгоджених дій, щоб довести розслідування злочинів до логічного завершення, підтвердити невідворотність покарання і унеможливити подібні випадки у майбутньому”.

Вбивства собак на території обласного центру є провокацією, направленою на приниження авторитету міської влади та створення у місті соціальної напруги, переконаний очільник міста.

“Це правда, влада відповідає за все, що діється у місті”, – наголосив Андрій Райкович. – “Саме тому ми наполегливо реалізуємо у Кропивницькому комплексну програму регулювання чисельності безпритульних тварин на 2016-2020 роки і впроваджуємо її у життя цивілізованими методами. Ми створили бригаду на комунальному підприємстві, яка здійснює відлов собак і передає їх для подальшої стерилізації. Бригада оснащена необхідним транспортом і обладнанням. Від початку її роботи прооперовано майже 1,5 тисячі тварин. Ми активно співпрацюємо з громадськими організаціями, передали їм на пільгових умовах землю для утримання центру утримання собак, вивчаємо досвід інших міст, проводимо виховну роботу в закладах освіти, залучаємо дітей і молодь до благодійних акцій зі збору корму і медикаментів для безпритульних тварин. Тож ніхто не може нам дорікнути, що заховалися від проблеми і нічого не робимо. Я скликав таку нараду, бо маємо визначити шлях, яким рухатимемося в законний спосіб”.

Заступниця керівника патрульної поліції Марія Журавель повідомила, що копи працюють у посиленому режимі. Вона звернулася до громадськості з попередження, що поліціянти будуть особливо звертати увагу на факти годівлі собак на вулицях, можуть підійти і перевірити всі обставини.

Щоб ускладнити злочинцям доступ до отрути, міський голова під час наради доручив управлінню охорони здоров’я невідкладно звернутися до керівників аптечних закладів у місті і попередити їх про можливість використання певних медичних препаратів для знищення тварин, закликати їх посилити увагу.

“Міська влада засуджує жорстоке знищення тварин на вулицях міста”, – акцентував увагу секретар міської ради Андрій Табалов. – “Ми усвідомлюємо, що облаштуванням одного собачого притулку в обласному центрі ми ситуацію не змінимо. Але ми можемо піти іншим шляхом. Вже сьогодні міська влада веде перемовини із громадськими активістами – захисниками тварин, які готові працювати у цьому напрямку. Ми можемо створити міні-притулки у всіх мікрорайонах Кропивницького, щоб мінімально знизити агресивність собак на вулицях. За кошти міського бюджету ми готові допомогти в організації таких пунктів, закупівлі їжі, медикаментів, ветеринарних послуг. Тож, усі. Хто зацікавлений у такій співпраці – звертайтеся. Будемо обговорювати. А один із найближчих Днів депутата ми присвятимо вивченню досвіду роботи громадських організацій з виїздом безпосередньо на місця їх дислокації. Переконаний, що таку співпрацю маємо розпочати уже в поточному році”.

Нагадаємо, останнім часом у Кропивницькому почастішали випадки масового отруєння безпритульних собак. За підрахунками зоозахисників, лише за останні тижні у Кропивницькому отруїли близько 200 псів. Щоранку чи не в усіх районах люди знаходять нові трупи. Кажуть, догхантери ховають отруту в ковбасі та хлібі – від неї гинуть і домашні улюбленці. Поліція вже зареєструвала 5 кримінальних проваджень щодо отруєння безпритульних тварин.

Так, 18 червня, у центрі Кропивницького знайшли п’ять трупів собак. Ще одна билася в судомах – її не встигли врятувати. 22 та 26 червня це повторилося знову – отруїли тварин у центрі міста та на Новомиколаївці.

Отруєння ставалися фактично у всіх районах Кропивницького. Нелюди підкладають у їжу протитуберкульозний препарат від якого собаки помирають у страшенних муках.

На своїх сторінках у соцмережі Facebook волонтери поширюють інформацію про те, як можна врятувати тварину, якщо вона з’їла отруту.

Сторінку зоозахисної організації “БІМ” у соцмережі Facebook шукайте за посиланням.

Сторінку ГО “Щасливий Пес” у соцмережі Facebook шукайте за посиланням.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар