Новий закон дозволяє встановлювати “автономки” поквартирно

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація

Новий закон «Про житлово-комунальні послуги» дозволить власникам квартир у багатоквартирних будинках за певних умов від’єднатись від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води. Закон було ухвалено у парламенті 9 листопада. Тексті закону розміщений на сайті Верховної Ради.

Умовою для дозволу на від’єднання від центрального опалення та постачання гарячої води є наявність певної кількості вже відключених квартир у будинку, інформує zaxid.net.

«У багатоквартирних будинках, у яких на день набрання чинності цим Законом не менш як половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, власники квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, не зобов’язані, але мають право виключно за власним рішенням у встановленому порядку відокремити (відключити) від них свою квартиру чи нежитлове приміщення та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні», – йдеться у тексті закону.

Водночас нормативним актом не допускається примусове відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води власників квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, у багатоквартирних будинках у разі відключення від цих мереж інших власників квартир та нежитлових приміщень.

Більшість депутатів Кіровоградщини підтримали проект закону:

Народні депутати від Кіровоградщини Станіслав Березкін («Відродження»), Олександр Горбунов («Народний фронт»), Анатолій Кузьменко (БПП), Костянтин Яриніч (БПП) підтримали Закон №1581-д.

Михайло Поплавський («Воля народу») не голосував, Олесь Довгий (позафракційний) був відсутній під час голосування.

Варто відзначити, Верховна Рада підтримала у повторному другому читанні нову редакцію закону про житлово-комунальні послуги. Законопроектом, зокрема, встановлюється порядок укладення споживачами договорів на отримання всього комплексу житлово-комунальних послуг – на послуги управління, водопостачання, поводження з відходами, газу, електрики. Крім цього, виводиться в окрему послугу поводження з відходами, запроваджується перевірка якості житлово-комунальних послуг.


Нагадаємо, у червні минулого року представники ініціативної групи жителів Кропивницького, які бажали відключитись від централізованого опалення, стверджували, що міська влада, лобіюючи інтереси теплових компаній, не дозволяє півтисячі жителям міста відключитись від мережі.

Згодом заступник міського голови Кіровограда Олександр Мосін та представники ДП «Кіровоградтепло» відкинули звинувачення, з якими у їх сторону виступили активісти ініціативної групи мешканців міста. Представники влади та теплогенеруючого підприємства заявляють, що дії міської влади законні.

У липні цього року під час засідання члени комісії погодили надання дозволів на встановлення індивідуального опалення 246 заявникам. За словами голови комісії, у місті склалась ситуація, коли система теплопостачання розбалансована більше, ніж на 60%. Всебічно вивчивши це питання, фахівці головного управління ЖКГ дійшли висновку, що збалансувати систему можна шляхом переведення на індивідуальне опалення останніх квартир із централізованим теплопостачанням, що залишились на стояку або загалом у будинку.

За останньою інформацією, у Кропивницькому мешканці 240 квартир зможуть встановити собі автономне опалення, сплативши лише 15% його вартості. Ці квартири знаходяться у 74 будинках міста, які планують повністю відключити від централізованого теплопостачання для збалансування теплосистеми міста. Така “знижка” стала можливою завдяки співпраці міської влади Кропивницького та НАК “Нафтогаз України” з Європейським банком реконструкції та розвитку за програмою “IQ energy”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар