Хто представить Кіровоградщину на масштабній міжнародній конференції в Берліні?

James Simon Gallery. Берлін

Наприкінці травня у Берліні відбудеться міжнародна конференція під гаслом “Від кризи до майбутнього. Нові виклики музеїв в Україні”, яка стане найбільшою подією для українських музейників від початку повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією співорганізаторки конференції, гендиректорки варшавської фундації OBMIN Малгожати Лавровської фон Тадден.

За її словами, головними темами конференції буде відновлення України та зміцнення суспільства.

“Для майбутнього України музеї відіграють вирішальну роль: вони оберігають багату культурну спадщину України і сприятимуть розбудові міцного та різноманітного українського суспільства. Тому під час цієї конференції музеї нададуть пропозиції щодо відбудови України та власних внесків”, – сказала Лавровська фон Тадден.

Вона зазначила, що представники більш як сотні закладів з усієї України зберуться у берлінській галереї James Simon Gallery, щоб напрацювати та сформулювати свої пропозиції з відновлення України.

Кіровоградщину на конференції представлятиме Етнолабораторія “Баба Єлька” – музейний простір, заснований громадською організацією “Баба Єлька”.

“Наша команда лише нещодавно приєдналася до варшавської фундації OBMIN. І хоча ми вже маємо досвід міжнародної співпраці, самопрезентації й просвітництва в Польщі, Чехії, Великобританії, США, проте вперше візьмемо участь у міжнародній конференції таких грандіозних масштабів, – розповіла завідувачка Етнолабораторії Світлана Листюк.

Готуючись до конференції, представники різних українських музеїв щотижня збиралися на онлайн-семінари й напрацьовували спільні пропозиції з відновлення України після перемоги. Адже перемога – це не лише припинення війни. Це зміна людської свідомості, моральне зростання кожного з нас і духовний розвиток всього суспільства. Ми маємо на кожному кроці пам’ятати ціну життя і свободи, враховувати травматичний досвід війни і не розважати, а м’яко і впевнено вчити і виховувати відвідувачів музеїв”.

Довідково.

"Баба Єлька" - просвітницький рух, який виріс із фольклорно-етнографічних експедицій Кіровоградщиною у громадську організацію, що досліджує, зберігає і відновлює традиційну народну культуру Центральної України.

Проєкт з'явився у 2018 році. Назву йому дало ім’я реальної баби Єльки - Олени Рибалкіної (бабусі Світлина Буланової), яка проживала у селі Розсохуватка Маловисківського району. Вона знала сотні народних пісень, а ще лікувала людей травами, виховала десятеро дітей, переживала Голодомор. Попри все кожен свій день вона починала з пісні і піснею проводжала захід сонця.

У глибокому розумінні «баба Єлька» - це метафора, яка означає тісний зв'язок зі своїм корінням. Це намагання привернути увагу молоді до історії і традиційної культури, спонукати ідентифікувати себе українцями і пишатися цим.

Нагадаємо, кропивницький гурт YELKA перетворив стародавню веснянку на сучасний рок хіт.

Читайте такожЩо ви знаєте про вишиті сорочки Кропивниччини? (Тест від “Баби Єльки”)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар