Кропивницький гурт YELKA перетворив стародавню веснянку на сучасний рок хіт

Кропивницький етногурт YELKA перетворив давню народну пісню-веснянку з Кіровоградщини на сучасний хіт із роковим звучанням.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

“Зазвичай ми обираємо основу для майбутнього релізу серед сотень пісень, записаних в етнографічних експедиціях проєкту “Баба Єлька”. Однак ця пісня до нас потрапила майже випадково завдяки Насті Павлівні Зеленько із Розумівки. Це одна з наших топових респонденток. Ми від неї привезли незліченну кількість пісенного матеріалу – розповіла вокалістка гурту і співзасновниця проєкту “Баба Єлька” Світлана Буланова.

Вона пригадала, як якось увечері зателефонувала Насті Павлівні, як робила це часто, щоб просто поговорити, підтримати бабусю, яка жила самотньо. Того вечора баба Настя наспівала Світлані “Дувай-ву”.

Це вегетативна веснянка. Її співали від перших польових робіт та аж до зелених свят, під час велелюдних толок. Вона допомагає тримати темп, надихає, смішить, підіймає настрій.

“Мелодія пісні – проста і легка, кожен може повторити мотив. І саме в цьому її магія. Ця пісня вже неодноразово виконувалась майже під час усіх активностей “Баби Єльки”. Вона просто не могла не отримати нове життя. Ми навмисне відійшли від закрученого звуку у бік качового, більш рокового звучання.

У своїх піснях ми не змінюємо вокальну мелодію, намагаємось витримувати початковий темп та повторити манеру співу, вимову слів у пісні саме так, як ми її отримали від реципієнта” – пояснила Світлана Буланова.

Довідково.

Гурт YELKA (Єлька) - етногурт з Кропивницького, який грає музику, засновану на старовинних українських народних піснях. Назва гурту - це ім’я бабусі вокалістки. Світлана перейняла від неї багато пісень, рецептів страв, традицій тощо. Гурту притаманні риси інді, року та електронної музики. Крім власне етніки, яка завжди лежить в основі.

Склад гурту:

● Макс Величко - аранжування, гітара. Брав участь як музикант у складі багатьох гуртів України та за кордоном, а також є співавтором рок-опери “Тарас Бульба”;
● Світлана Буланова - вокал. Співзасновниця етнографічного проєкту “Баба Єлька”, людина, закохана в український побут, традиції, а особливо - в пісні;
● Макс Діденко - барабани. Учасник багатьох гуртів, надійна опора гурту та незмінний його учасник.

Платформи, на яких можна послухати пісні від YELKA:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар