У Кропивницькому випікатимуть паски за традиційним рецептом із книги “Смачна Кропивниччина”

Проєкт “Баба Єлька” спільно з ТОВ “Кропивницький хліб” (ТМ “Формула смаку”) презентували традиційну великодню паску за рецептом із книги “Смачна Кропивниччина”. 


Про це повідомляє Перша електронна газета.

Саме таку паску пекла Олена Рибалкіна 1915 р.н. із с.Розсохуватка колишнього Маловисківського району.  До рецепту паски, розміщеного в книзі “Смачна Кропивниччина”, входять лише натуральні інгредієнти, єдина новація від “Кропивницького хліба” – це родзинки, додані до тіста.

2024-04-19-14-31-44
Олена Рибалкіна

5

За словами маркетологині компанії Ірини Варакути, якщо вага традиційних пасок, які випікає хлібзавод, близько 150-200 г, то вага паски “Баби Єльки” – 800 г.

“Воно й недивно, адже ми знаємо, що баба Єлька мала десятеро дітей. Звісно, паски в таких сім”ях готували великого розміру, – жартома пояснює Ірина. – Насправді ми цінуємо та оберігаємо кулінарні традиції нашого регіону. Ми хочемо поділитися автентичним смаком паски з нашими споживачами, пропагуючи спільні цінності: любов до української культури, бережливе ставлення до традицій та прагнення до автентичності”

2

Під час дегустації в Етнолабораторії “Баба Єлька” присутні ділилися спогадами про паски своїх бабусь, зокрема Світлана Буланова, онучка баби Єльки, розповіла, що коли її бабуся готувала тісто на паску, то у хаті мали бути зачинені всі двері та вікна, мала панувати тиша, не можна було голосно сміятися чи розмовляти.

3

“Я дуже шкодую, що в час, коли моя баба Єлька випікала паски, я не сиділа десь у кутку з камерою чи телефоном і не знімала увесь процес на камеру. Але добре, що я була свідком того, що і як робила моя баба. Разом із нею ми виліплювали пташок і прикрашали ними паски. Паралельно із пасками баба пекла і папушники – це схожа на паску випічка, але покрита білковою глазур”ю замість пташок. Для прикрашання глазурі баба Єлька фарбувала пшоно, яким посипала папушники зверху”, – розповіла Світлана.

7
Світлана Буланова та Ірина Варакута

Рецепт паски “Баби Єльки”:

«На один літр теплого кип’яченого молока додавали 200 г масла і 200 г смальцю. Дві крашанки туди вбить, дріжджів 200 грам, один стакан цукру, ванільки, солі неповну столову ложку. Замісюємо круто і як замісюємо, додаємо трошки олійки (щоб руки змазать). Підходить – вимісюємо, знову підходить – вимісюємо, а вже на третій раз як підійшло, виробляємо як круглу хлібинку і прикрашаємо хрестом. Скачуємо дві качалочки тоненькі і кладемо їх на хлібові навхрест. Чекаємо, щоб підійшло. Змазуємо зверху збитим яєчком пір’їною гусака. І садимо в піч».

У продаж паски надійдуть з 30 квітня, придбати можна буде у мережі магазинів Формули смаку” або в Етнолабораторії “Баба Єлька” (вул. Театральна,12).

Замовити традиційну для нашого регіону можна за номером: +38 050 487 28 00.

1

4

6

8

Нагадаємо, засновник майстерні «Шляхетний одяг» про взуття кропивничан сто років тому і співпрацю з «Бабою Єлькою»

Читайте також: у Кропивницькому почали зйомки серіалу «Баба Єлька» (ФОТО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар