У Кропивницькому почали зйомки серіалу «Баба Єлька» (ФОТО)

Команда ГО «Баба Єлька» повідомила про початок зйомок однойменного документального серіалу. Його створять на основі польових експедицій найвіддаленішими селами п’ятьох громад Кропивниччини.

Про це інформує сайт громадської організації, передає Перша електронна газета.

Режисеркою проєкту стала Катерина Мурована, яка вже співпрацювала з “Бабою Єлькою” під час зйомок серіалу “Баба Єлька.Експедиція на піч” за фінансової підтримки Суспільного.

photo-5460766478816106070-y

Цього разу команда відвідає Долинську, Устинівську, Онуфріївську, Голованівську та Петрівську громади.

“Ми обрали їх через територіальну віддаленість від обласного центру і малу дослідженість, у порівнянні з іншими громадами, які протягом п’яти років роботи нам вдалося відвідати неодноразово і зафіксувати багатий етнографічний матеріал. “Розвідку” почали зі знайомства з місцевими адміністраціями, відділами культури і музеями. Вже побачили чимало цікавого і впевнені, що тут вдасться зняти дійсно вражаючий серіал” – зазначила співавторка проєкту Світлана Листюк.

Організовувати експедиції допоможе молодь, коріння якої – з цих країв. Для цього організаторки експедицій заручилися підтримкою Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, на базі якого вже відбулася перша презентація цієї ідеї та відбір учасників експедицій у громади. Таким чином автори ідеї серіалу прагнуть заохотити жителів області до збереження інформації про свій край, досліджувати свій рід і поглиблювати зв’язки між різними поколіннями.

Голова ГО “Баба Єлька” Інна Тільнова розповіла, що першим агентом проєкту став студент факультету математики, природничих наук та технологій ЦДПУ Микола Охріменко, який влітку вже допомагав команді організовувати експедицію у село Дерїівку Онуфріївської громади.

«Ми провели першу презентацію в нашому педагогічному університеті, провели анкетування студентів і воно показало, що більшість молоді вже знає про проєкт “Баба Єлька”, цікавиться історією свого роду. Дуже приємно, що серед тих, хто заповнив анкету і залишив свої контакти, є студенти, які готові допомогти організувати експедиції у свої села. Наприклад, у суботу ми вже плануємо поїздку у Братолюбівку Долинського району», – розповіла співзасновниця проєкту «Баба Єлька Світлана Буланова.

Участь у зйомках дисклеймеру до серіалу взяла актриса Кіровоградського обласного академічного музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького Елізабет Давідян, відома за ролями Тетяни у виставі “Бондарівна” та Сони у “Ханумі”.

“Вдячна дуже за цей досвід. Пишаюся, що стану частиною прекрасного і дуже важливого проекту!” – поділилася емоціями Елізабет.

photo-5460899094521304729-y

photo-5460766478816106066-y

Нагадаємо, поява серіалу стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також:  «Баба Єлька» і USAID запускають спільний проєкт на Кіровоградщині

Поширити:

Залишити коментар:

коментар