Досвід “Баби Єльки”: у Кропивницькому презентували науковий збірник

Сьогодні, 19 квітня, у Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї команда етнографічного проєкту «Баба Єлька» презентувала збірник методичних рекомендацій і матеріалів з усноісторичних досліджень з досвіду польових експедицій Кропивниччиною “Стань агентом “Баби Єльки”.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Для зустрічі обрали саме краєзнавчий музей, адже це спільний науковий проект наукових працівників закладу і команди “Баби Єльки”. Авторкою збірника стала кандидатка педагогічних наук, кураторка наукового напрямку проєкту Світлана Листюк. Краєзнавчий музей у цьому партнерстві представила етнологиня Світлана Проскурова – кураторка студентських етнографічних досліджень на Кіровоградщині.

IMG-2278

Як відзначили під час презентації,  збірник є результатом фольклорно-етнографічних досліджень команди «Баби Єльки» протягом 2018-2024 років. Він містить методичні рекомендації і практичні поради з організації та проведення експедицій, зокрема збору, транскрибування й аналізу усноісторичних матеріалів – спогадів старожилів, які були свідками і учасниками ключових історичних подій, творцями і носіями автентичної культури.

“Слід зазначити, що усна історія – один із найбільш популярних, ефективних і апробованих в європейській історіографії ХХ ст. напрямів сучасної історичної науки. Але до нас він прийшов із запізненням. Прикро, що ми втрачаємо пам’ять про цілі культурні пласти життя разом із його носіями. Та команда «Баби Єльки» своєю діяльністю намагається зберегти ті крихти і робить це успішно й професійно. А цей посібник свідчить не тільки про серйозність їхніх намірів, а й про постійну роботу над собою – удосконалення теоретичного та методичного інструментарію” – розповіла Світлана Проскурова.

Етнологиня наголосила, що структура та формат посібника зручні для використання учасниками на всіх етапах роботи: від знайомства з методом усної історії до опрацювання і використання зібраної інформації.

IMG-2302

IMG-2321

Як наголосив директор музею Борис Шевченко, така збірка мала б вийти друком ще у 90-х роках – на світанку української незалежності.

“Кожного дня стає все менше носіїв нашої автентичної культури, свідків важливих історичних подій, тому роботу по фіксації і збереженні їхніх спогадів, свідчень ні в якому разі не можна припиняти.

Ми раді можливості співпрацювати з “Бабою Єлькою” у цьому напрямку і впевнені, що це перша, але не остання наша спільна наукова робота”.

IMG-2326

IMG-2330

Відтак, всі методичні рекомендації і практичні матеріали – авторські напрацювання команди «Баби Єльки», які можуть не відповідати стандартам і баченням інших науковців, однак підтвердили свою ефективність протягом п’ятирічної практики.

“Ми розкажемо, як «Баба Єлька» організовує і реалізовує свої експедиції, що таке усна історія і як відрізнити реальний спогад від пропагандистського навіювання; як слід записувати й транскрибувати інтерв’ю, щоб вони були інформативними, цікавими для читачів і цінними для науковців; як аналізувати почуте й побачене, щоб не пропустити найцінніших свідчень. І, головне, поділимося запитальниками, які формували і вдосконалювали з кожною новою експедицією, щоб охопити максимум тем зі сфери інтересів і пошуків «Баби Єльки»,- розповіла Світлана Листюк.

IMG-2283

IMG-2315

photo-2024-04-19-15-32-04

IMG-2351

IMG-2350

IMG-2354

photo-2024-04-19-15-31-58

Примірники збірника можуть безкоштовно отримати всі охочі в Етнолабораторії “Баба Єлька” за адресою: Театральна,12.

Нагадаємо, у Кропивницькому випікатимуть паски за традиційним рецептом із книги “Смачна Кропивниччина”

Читайте також: засновник майстерні «Шляхетний одяг» про взуття кропивничан сто років тому і співпрацю з «Бабою Єлькою»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар