Гурт YELKA презентував пісенний спадок Кіровоградщини

6 липня в Туристично-інформаційному центрі міста Кропивницького презентували творчий доробок кропивницького етно-гурту YELKA.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Солістка Світлана Буланова спільно з композитором Максом Величком виконали близько десяти пісень, розповіли про історію заснування гурту та його ідею.

Усі твори з репертуару гурту YELKA об’єднує спільне «коріння», адже їхня основа – старовинні автентичні народні пісні, зафіксовані під час експедицій проєкту «Баба Єлька». Ім’я гурту дало ім’я бабусі Світлани Буланової – Єльки (Олени) Рибалкіної із села Розсохуватки колишнього Маловисківського району. Вона знала сотні пісень, її традицію співу перейняла донька Марія Кучеренко і онучка Світлана Буланова.

photo-14

До речі, протягом п’яти років команда «Баби Єльки» записала близько тисячі пісень, у планах Світлани Буланової, яка курує пісенний напрямок, видати їх окремою збіркою. Попри повномасштабне вторгнення, пісенний спадок Кіровоградщини уже встигли представити за кордоном (минулого року гурт YELKA взяв участь у міжнародному фестивалі у Гданську (Польща), нині – і в обласному центрі.

«Ми відгукнулися на запрошення Туристично-інформаційного центру і дуже раді, що в такі важкі часи є нагода нагадати усім, що ми маємо потужний спадок, що ідентифікує нас як талановитих, творчих, шляхетних, розумних українців. Про все, що відбувалося, народ складав пісні і сьогодні кропивничани зможуть їх почути», – розповіла Світлана Буланова.

photo-7

Хоча концерт відбувся напередодні Івана Купала, у репертуарі гурту YELKA ще немає купальських пісень, але є інші обрядові, зокрема веснянки «Посіяла гречку», «Конопелечки», колядка «А в нашого дядька».

Найбільше емоцій у глядачів і слухачів викликали тужлива і актуальна «Ой сяду я край стола» про розлуку з милим та пошуки його по всьому світові. Світлана присвятила її своїй подрузі, в якої чоловік вважається зниклим безвісти на фронті.

photo-4

Завершився концерт піснею «А в нашого дядька» – величальною колядкою про господаря-українця, в якого повні комори, пишні сади і працьовиті бджоли.

«Знаймо усі, що ми – господарі на цій землі і ніяка нечисть не зможе нас знищити. Слава українським воїнам, завдяки яким ми можемо продовжувати жити і співати, слава Україні!» – сказала на завершення Світлана Буланова.

photo-5

photo-1

Нагадаємо, У 2019 році співачка Світлана Буланова та композитор Maксим Величко презентували першу пісню, записану під час експедицій проєкту «Баба Єлька», у сучасній обробці. Це була перша композиція, що ознаменувала появу в українському шоу-бізнесу кропивницького етно-рок гурту YELKA.

Наступного 2020 року YELKA потрапила в ТОП українських новинок тижня за версією Першого Українського Музичного Інтернет-каналу MVUA (MusicVideoUA) з піснею «Оддавала мати дочку».

У 2021 році після нашого гурту очолила Всесвітній музичний рейтинг World Music Charts з піснею «Ой сяду я край стола». Того ж року YELKA посіла друге місце у цьому ж рейтингу з піснею “Конопелечки”, а кліп “Ой полинь-полиньок” став 11-им у розділі “Відео”.

photo-3

photo-11

photo-9

photo-12

photo-13

photo-15

Поширити:

Залишити коментар:

коментар