Співачка YELKA презентувала кліп, записаний у покинутому селі на Кіровоградщині

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Етновиконавиця YELKA (Світлана Буланова), композитор Максим Величко та відомий в Україні фотограф Олександр Майоров (автор відео) презентували спільний кліп на українську народну пісню «Оддавала мати дочку».

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією “Баби Єльки”.

Це їхня друга спільна робота. В основу лягла одноіменна пісня, яку проєкт «Баба Єлька» записав у квітні 2019 року під час експедиції у село Липняжку Добровеличківського району. Її наспівала Ольга Семенівна Півень 1938-го року народження, учасниця легендарного фольклорного колективу «Червона калина».

У кліпі використане зображення хати у с. Коритно-Забузького Вільшанського району, де живе свідок Голодомору Олена Іваніченко 1930 р.н.

Ще одна старовинна світлина, яку можна побачити у відео – це фото хати у селі Подорожньому Світловодського району, нині затопленому водами Кременчуцького водосховища. Ця фотографія – чи не єдиний свідок щасливого життя родини Василя Солдатенка, який нині проживає у селі Захарівці Світловодського району.

Кадри, що лягли в основу відео, відзняті у майже зниклому селі Хайнівка Олександрівського району у грудні 2019 та січні 2020 року. Тоді екскурсію по рідному селу провела остання зі старожилів Хайнівки – Тетяна Андріївна Чумаченко 1939 р.н. Там, у покинутих хатах, учасники “Баби Єльки” знайшли десятки світлин, які валялися долі під шаром пилу. Їх можна побачити наприкінці кліпу (нині ці фотографії зберігаються в етнолабораторії проєкту).

І лише один із планів, пов’язаний із «живою» піччю, відзнятий у Златополі Новомиргородського району під час експедиції до Галини Ткаченко.

Важливою метафорою у кліпі на пісню «Отдавала мати дочку» є образ дерева життя з рушника, привезеного «Бабою Єлькою» з експедицій у село Копанки Маловисківського району (робота Ганни Теофанівни Чепляки 1894 р.н.).

Нагдаємо, у серпні минулого року YELKA презентувала перший кліп на народну пісню в сучасній обробці. Композицію «Ой полинь-полиньок» записали від фольклорного колективу «Берегиня» під час експедиції «Баби Єльки» у село Листопадове (Новомиргородський район).

А в січні цього року, оприлюднивши осучаснену пісню «Оддавала мати дочку», YELKA потрапила в ТОП українських новинок тижня за версією Першого Українського Музичного Інтернет-каналу MVUA (MusicVideoUA).

Текст пісні “Отдавала мати дочку”, записаний від Ольги Півень:

Отдавала мати дочку
у чужу стороночку,
Ой як отдавала, та й наказувала,
Щоб сім год не їхала.

Дочка не стерпіла,
та й у год прилетіла,
Перевернулася в сивую зозулю,
У вишневім саду сіла.

Та стала кувати,
та стала щебетати.
Ой як вийшла мати з рубленої хати,
Та й пізнала голосок.

Та й пізнала голосок
сивої зозулі,
Свого рідного дитяти.

– Ой візьми, синку, та правую рушницю,
Та й устрели в зеленому саду
Та й сивую зозуленьку.

Ой як вийшов братік,
та встав на порозі,
Та став на порозі, обілляли брата,
Та дрібненькії сльози.

– Ой як ти зозуля,
то лети в сад кувати,
Ой як ти ж моя рідненька сестриця,
То прошу тебе до хати.

– А де ж твоє, доню,
та червоне намисто?
– А моє намисто в шинкарки повисло,
А я, ненько, й у неволі.

– А де ж твої, доню,
та червоні черевички?
– Мої черевички в шинкарки на поличкі,
А я ненько й у неволі.

– А де ж твоє, доню,
та білесеньке личко?
– Моє біле личко в милого в долоні,
А я, ненько, й у неволі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар