Не в смітник, а на переробку. Де у Кропивницькому приймають старі батарейки

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Важко було не помітити, що українська екологія останніми роками шкутильгає на обидві ноги. І проблема не лише в активних бойових діях із застосуванням різних видів зброї, з екологічним тероризмом з боку росіян. Проблема ще й у нас самих: люди замало уваги приділяють сортуванню сміття, стану довкілля, виправдовуючи це війною («гірше вже не буде – все одно в країні війна…»).

Одним із найбільш небезпечних і поширених видів відходів, який люди часом просто викидають у смітник, є старі батарейки. У Кропивницькому їхнім збором та відправкою на переробку займається рух «Батарейки, здавайтеся!» у партнерстві з ТОВ «Екостайл».

Про те, куди і які саме батарейки можна здати, Перша електронна газета говорила з директоркою «Екостайлу» Оленою Домбровською.

2113b323-5753-4a5c-8032-7497d3b7b31c

– Коли і з чого почався збір батарейок у Кропивницькому?

Раніше в місті було п’ять пунктів прийому батарейок, які функціонували в рамках співпраці руху «Батарейки, здавайтеся!» з торговими мережами та одним із банків. «Екостайл» вирішив підтримати всеукраїнський рух. У березні 2023 року ми підписали трьохсторонню угоду з всеукраїнським рухом «Батарейки, здавайтеся!» та ТОВ «Екологічні інвестиції». Так почалася наша співпраця.

Варто наголосити, що «Екостайл» не займається безпосереднім збором та утилізацією використаних батарейок – це робота наших партнерів. А ми на благодійній основі надаємо їм фінансову підтримку.

– Скільки пунктів збору батарейок вже облаштували і як обирали локації?

Якщо у грудні 2022 року у місті було лише 5 точок збору відпрацьованих батарейок, то в рамках нашої співпраці вже в березні 2023 року їхня кількість збільшилася до 18.

Згодом до руху долучилася одна з мереж АЗС, встановивши в місті ще 5 пунктів прийому батарейок. Тож наразі таких локацій 23: 22 – у Кропивницькому і одна – в селищі Новому.
Обирали місця, враховувалися зручність і доступність для людей, тому пункти збору є в різних районах Кропивницького і з вільним доступом для населення.

Для зручності пошуку всі локації позначені на електронній мапі, розробленій «Екостайлом» і розміщеній на нашому сайті.

– Є кілька видів батарейок. Які саме можна кидати до цих контейнерів?

Можна вкидати:

пальчикові батарейки та акумулятори, батарейки-таблетки, а також акумулятори від телефонів та ноутбуків.

Не можна:

електронні сигарети, павербанки, а також лампи, термометри та інші відходи.

photo-5456497994288450468-y

– Як швидко наповнюються контейнери?

– У 13 пунктів прийому, відкритих за співпраці з «Екостайлом», жителі Кропивницького вже принесли 120 кг використаних елементів живлення.

Загалом же, за даними руху «Батарейки, здавайтеся!», у 2022 році кропивничани здали на переробку 245 кг батарейок. А за 7 місяців 2023 року – вже 373 кг.

Це насправді немало, враховуючи, що одна батарейка типу АА (вагою від 14 до 30 г) здатна забруднити токсичними речовинами до 20 м² землі.

photo-5456195327943102315-w

– Отже, контейнери заповнили. Що далі? Як саме відбувається відправлення батарейок на переробку?

– Коли контейнери повністю заповнюються, наші партнери по дзвінку здійснюють адресне вивезення батарейок на склад компанії-ліцензіата ТОВ «Екологічні інвестиції».

Коли на складі збирається понад 20 тонн батарейок (саме стільки поміщається в одну вантажівку), їх пересипають у спеціальну тару, завантажують у фуру і везуть до заводу з переробки.

Згідно з укладеною трьохсторонньою угодою, компанія наприкінці 2023 року на засадах благодійності сплатить необхідну для утилізації суму. Якою саме вона буде, залежатиме від сумарного об’єму зібраних батарейок. Поки що з Кропивницького не відправляли жодної вантажівки.

– Чи вплинула війна на активність роботи руху «Батарейки, здавайтеся!» і чи дійсно батарейки відправляють на переробку в Румунію?

– За даними активістів «Батарейки, здавайтеся!», темпи збирання батарейок в Україні відновилися до показників, що передувати вторгненню.

Щодо переробки, то раніше зібрані батарейки відправляли на утилізацію на завод GreenWEEЕ в Румунію. Тепер до переліку партнерів додався також завод Recypyl у Польщі.

Завод у Польщі працює з 2009 року, та переробляє цинк-карбонові та алкалінові батарейки механічним методом. Глибина переробки — 57%. Вартість послуг одна з найнижчих у Європі — 300 євро за тонну батарейок.

– Розкажіть про інші заходи, які «Екостайл» впроваджує в Кропивницькому з метою збереження навколишнього середовища.

– За останні пів року ми облаштували технологічні відстійники для збору фільтрату з тіла сміттєзвалища, що попереджає забруднення підземних вод. Займаємося озелененням території сміттєзвалища шляхом висадки дерев, кущів та квітів. Розвиваємо виробництво біогумусу з «зелених» відходів за допомогою каліфорнійських черв’яків.

На міському сміттєзвалищі вже чотири роки активно працює система дегазації, яка дозволяє перетворювати небезпечний газ метан в електроенергію.

Загалом, продовжуємо працювати над тим, щоб наше місто було чистим та екологічно безпечним.

3f2e703f-afbd-40e9-9ce8-8cd41141d963

Після розмови з Оленою Домбровською Перша електронна газета вирішила перевірити актуальність мапи з локаціями збору батарейок, що розміщена на сайті «Екостайлу».

Найближчим до редакції пунктом є обласна бібліотека для юнацтва ім. Маланюка. Вирушили туди.

На першому поверсі бібліотеки дійсно розміщено контейнер з логотипом «Батарейки, здавайтеся!» та інформаційний лист про загрозу довкіллю.

photo-5456497994288450470-y

«Ми і раніше збирали батарейки за власною ініціативою. Але потім зіштовхувалися з проблемою, куди ж їх здавати. Ходили в магазини канцтоварів, у супермаркети, де стояли контейнери для відпрацьованих батарейок. Проте там не давали гарантії, що їх дійсно відправлять на переробку, а не викинуть у смітник, – розповідає Тетяна Левінська головна бібліотекарка сектору соціокультурної діяльності.

Тому, коли до нас із пропозицією співпраці звернувся «Екостайл», ми дуже зраділи. Підписали договір, розмістили в бібліотеці контейнер, опублікували пост у соцмережах про збір батарейок і люди почали їх приносити».

Найактивнішими, за словами Тетяни, були учні і вчителі Рівнянських ліцеїв № 2 і № 5 Новоукраїнського району, які самостійно привезли у бібліотеку чимало відпрацьованих батарейок.

«Тож ми швидко наповнили свої контейнери, потелефонували в «Екостайл» і передали їх для утилізації.

Зараз, завдяки вам, наш контейнер знову повний, – каже Тетяна, оглядаючи принесені нами батарейки. –Серед них, до речі, часто трапляються акумулятори, які можна заряджати і використовувати повторно, та люди їх просто викидають».

Серед зібраного нами також знайшлася пара акумуляторів, які ми залишили бібліотеці для підзарядки.

photo-5456497994288450467-y

Нагадуємо, долучитися до екологічного руху можна, зібравши відпрацьовані батарейки і вкинувши їх до одного з контейнерів, розміщених у різних районах Кропивницького. Мапа з локаціями знаходиться за посиланням https://ecostyle.ua/maps/#types_7.

Читайте також: ГО з Донеччини запустила Школу екоактивізму в громадах Кіровоградщини

Поширити:

Залишити коментар:

коментар