ГО з Донеччини запустила Школу екоактивізму в громадах Кіровоградщини

© pixabay.com

У червні завершилися навчання у Школі екоактивізму, яка проходила в Олександрійській та Знам’янській громадах. У навчанні взяла участь місцева молодь та переселенці.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією громадської організації “Нова Дружківка”, яка в листопаді 2022 року релокувалася з Донеччини на Кіровоградщину, і реалізувала тут свій екологічний проєкт.

“Ідея проєкту виникла після відвідання щорічної конференції з розвитку екологічної політики, що проводиться міжнародним фондом “Відродження”. Ситуація з забрудненням довкілля у країні є критичною, та з кожним днем війни погіршується. Після перемоги нас чекає відбудова України, планувати яку треба починати зараз, і вже сьогодні необхідно вивчати сучасні екологічні підходи, аби згодом максимально залучити всі ресурси для збереження та відновлення нашої країни. Саме тому ми вирішили долучити молодь до екоактивізму, бо вона завжди була рушієм змін. Радіємо, що нашу ідею підтримав фонд “Відродження” в межах екологічної ініціативи (EPAIU)”, – розповідає Анна Павленко, керівниця проєкту.

DSC04495-1

DSC04568

Протягом шести місяців студенти та студентки Школи екоактивізму брали участь у тренінгах та воркшопах, навчалися поводитися з побутовими відходами, робили шопери зі старих рекламних банерів, тестували воду на забруднення, знайомилися з інструментами локальної демократії та створювали власну настільну екогру.

“Настільна екогра “Рекукле”, створена спільними зусиллями учасників та учасниць і нашої команди за принципом “рівний рівному”, тобто від підлітків для підлітків. Головна мета гри – навчити свідомому та відповідальному споживанню та зменшити кількість побутових відходів”, – говорить Анна Павленко.

DSC04572

DSC04588

“Тема екоактивізму є для мене дуже цікавою, я вирішила взяти участь в цьому проєкті, аби розширити свої знання в цій сфері. Тепер разом зі своєю командою “Eco green team” ми зможемо проводити семінари та ділитися знаннями та навичками, які ми самі тут отримали”, – ділиться враженнями Поліна Панасенко, учасниця проєкту.

Завершенням проєкту стала презентація екогри “Рекукле” просто неба та вручення сертифікатів. Випускники та випускниці екошколи вже думають про те, де і як будуть застосовувати набуті знання та впливати на екологічну розбудову України.

DSC04520

В межах проєкту в трьох школах Олександрійської, Знам’янської та Приютівської громад запровадили сортування відходів та встановили 12 баків для збору паперу та пластику.

А також у Знам’янській та Олександрійській громадах встановили 4 коробочки для збору батарейок від всеукраїнського руху “Батарейки, здавайтеся”. Наразі в кожній громаді вже зібрали і передали по одній коробочці у переробку. Кожна з них врятувала від забруднення 800 м² землі.

DSC04684

“Після впровадження проєкту екожиття закладу активізувалося на всі 100 відсотків. Найактивнішими у сортуванні серед учнів та учениць стала початкова школа. За період роботи Екошколи нам вдалося зібрати 456 кг макулатури, а отримані кошти ми відправили на допомогу Херсону”, – розповідає Оксана Погребняк, директорка знам’янського ліцею “Крила України”.

Тетяна Лещенко, директорка Цукрозаводського ліцею Приютівської громади розповіла, що стратегією розвитку ліцею на 2022-2027 роки передбачено втілення екоініціатив та інших екологічних проєктів, спрямованих на покращення довкілля.

“Ми впевнені, що правильний збір та розподілення відходів є важливим питанням не лише для захисут довкілля, але й для економіки країни. До сортування активно долучаються всі учні й переважна більшість працівників нашого ліцею. А учасники команди “Екопатруля” активно популяризують серед учнів ліцею та жителів селища важливість сортування відходів”, – коментує Тетяна Лещенко.

Про те, як проходило навчання у Школі екоактивізму, можна подивитися у відео.

Проєкт «Школа екоактивізму» виконувався в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом «Відродження» за фінансової підтримки Швеції.

Нагадаємо, в Оникієвому створюють волонтерський молодіжний простір.

Читайте також: «Екостайл» приєднався до Асоціації управління відходами

Поширити:

Залишити коментар:

коментар