В самісінькому серці Кропивницького з`явиться мурал “Корифей Марко”

У центрі Кропивницького на перехресті вулиць Тараса Карпи й Великої Перспективної створюють мурал “Корифей Марко”, приурочений до 140-річчя театру корифеїв.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Малюнок має авторство відомого в Україні та світі художника-мураліста Олександра Брітцева. Війна змусила Олександра змінити рідний Донецьк на Харків. Згодом вона й там наздогнала художника та його сім`ю, тож із Харкова переїхали до села Бірки Олександрівської ТГ.

До створення вже другого муралу у Кропивницькому художника привело знайомство з директором Обласного музею мистецтв Тетяною Ткаченко, яка в свою чергу познайомила чоловіка з Сергієм Шульгою, головою Кіровоградської облради.

Перша робота мураліста – 27-метровий малюнок “Україна-це свобода” на набережній Кропивницького.

Для другого муралу спільно з головою облради обрали будівлю в самісінькому серці міста та стінопис з особливим сенсом. Готувалися до створення малюнку, знайомлячи художника з історією міста.

“Перша моя робота була композиційно простішою та зрозумілішою. Мурал “Корифей Марко” відрізняється, бо несе в собі набагато більше сенсів, як прихованих так і очевидних. Цей стінопис буде особливим для тих, хто розбирається в історії міста, або хоче це зробити. Готуючись до створення ескізу муралу, я оглянув будівлю вашого театру, дізнався про його корифеїв, про таку потужну та знакову постать як Марко Кропивницький. Тому з 10 ескізів обрав саме той, який показує образ цієї людини. Інші деталі тут теж символічні як для цього міста, так і для будь-якого іншого. Човен, який ви бачите тут -символ єднання. Поки ми всі разом, ми рухаємося далі, без нього нас немає”, – розповів Олександр Брітцев.

321

Сергій Шульга повідомив, що малюнок приурочили до 140-річчя  театру корифеїв. Додав, що цьогоріч були сумніви щодо того чи на часі подібні ініціативи.

“Цей проект є народним, на його створення не витратили жодної гривні з бюджетних коштів. Близько 15 містян, серед яких є підприємці, допомагають у створенні малюнку. Це і кран та інше технічне спорядження, утеплення будинку, інструменти необхідні для роботи, фарба й тому подібне. Ми зіштовхувалися з питаннями про те, чи на часі це все, але вирішили, що навіть попри війну ми маємо продовжувати жити далі й такими подіями наближати Перемогу”, – пояснив голова облради Сергій Шульга.

32

Завершити 25-метровий мурал планують протягом 2-3 днів. Презентують його в кінці місяця.

 3

34

89

3223

Нагадаємо, мураліст з Донецька створив у Кропивницькому 27-метровий малюнок до Дня Незалежності

Читайте також: “Перший великий малюнок я зробив на стінах своєї школи у Донецьку”,- мураліст, якого війна змусила переїхати на Кіровоградщину

Поширити:

Залишити коментар:

коментар