Олександр Усик – майбутній абсолютний чемпіон світу з боксу?

Трохи більше за місяць залишається до головного поєдинку у світі боксу за останні кілька років, а, можливо, й десятиліть. Мова, само собою, йде про зарубу між Олександром Усиком і Тайсоном Ф’юрі. Довгоочікуваний поєдинок двох непереможних суперважковаговиків за звання абсолютного чемпіона світу відбудеться 17 лютого 2024 року. Місце проведення бою – Ер-Ріяд, Саудівська Аравія. Для того, щоб краще налаштуватися на перегляд цього бою ми пропонуємо вам детальніше познайомитися із життєвим та спортивним шляхом українського боксера, за якого ми всі будемо переживати й вболівати під час двобою із Циганським королем.

Дитинство і юність 

Майбутній український боксер та чемпіон світу народився 17-01-1987 в Сімферополі. Там Олександр закінчив школу № 34, в якій познайомився зі своєю майбутньою дружиною Катериною. У дитинстві займався народними танцями, дзюдо і футболом. У футболі Усик проявив себе особливо добре, завдяки чому отримав запрошення грати за юнацьку команду Таврії. У молодіжному колективі «Сімферопольців» Усик грав на позиції лівого півзахисника, проте у 15 років все ж зробив остаточний вибір на користь боксу. Зараз Олександр навряд чи сумнівається у правильності того рішення.

Аматорська кар’єра 

Перший час Усик виступав у середній вазі (до 75 кг) і став бронзовим призером чемпіонату Європи. Потім він перейшов у напівважку вагу (до 81 кг) і в лютому 2008 року завоював ліцензію на Олімпіаду. На Іграх у Пекіні він змагався вже у важкій ваговій категорії (до 91 кг) і в другому колі поступився майбутньому віце-чемпіон, італійцю Клементе Руссо. Після Олімпіади-2008 Усик опустився в напівважку вагу і став чемпіоном Європи. Рік потому Олександр завоював бронзу чемпіонату світу в категорії до 91 кг. У наступні роки Олександр Усик переміг на чемпіонаті світу-2011 та виграв Олімпіаду-2012.

Професійна кар’єра Олександра Усика

У 2013 році Усик перейшов у професіонали, де став виступати в напівважкій вазі (до 90,7 кг). У своєму десятому переможному поєдинку поспіль Усик уперше бився за основний пояс: у вересні 2016-го він здолав Кшиштофа Гловацького, здобувши титул WBO. Після своєї 15-ї перемоги підряд став абсолютним чемпіоном світу у професійному боксі. У жовтні 2019-го Усик дебютував у суперважкій вазі, достроково перемігши Чазза Візерспуна. Потім Олександр пройшов Дерека Чісору (одноголосне рішення суддів) і два рази переміг Ентоні Джошуа (обидва рази за рішенням суддів), зібравши пояси WBA, WBO, IBF і IBO. Свій крайній бій українець провів у 2023 році, у польському місті Вроцлаві, нокаутувавши в дев’ятому раунді Даніеля Дюбоа.

Фізичні дані Олександра Усика

Зріст Олександра Усика – 191 см, вага перед останнім поєдинком – 100,2 кг, розмах рук – 198 см.

Стиль Олександра Усика

Головна перевага та найсильніша сторона Усика – швидкість, маневреність, велика кількість та інтенсивність нанесення ударів. Завдяки цьому по ньому дуже складно влучати. Не можна не відмітити й високий боксерський інтелект Олександра, який дозволяє йому продумувати ситуацію на рингу на кілька кроків вперед та бути дуже гнучким в тактичному плані. Удар в Усика також досить потужний. Нещодавній нокаут Дюбоа поставив крапку на образливих розмовах, які розганяли хейтери українця, нібито він не вміє сильно бити.

Досягнення:

  • Чемпіон світу за версіями WBA, WBO, IBF, IBO (2021 – н. е.) і The Ring (2022 – н. е.) у надважкій вазі.
  • Абсолютний чемпіон світу (2018-2019) у першій важкій вазі.
  • Найкращий боксер незалежно від вагової категорії за версією журналу The Ring (2022-2023).
  • Олімпійський чемпіон 2012 року (до 91 кг).
  • Чемпіон світу 2011 року (до 91 кг).
  • Чемпіон Європи 2008 року (до 81 кг).
  • Чемпіон України серед аматорів (багаторазово).
  • Найкращий професійний боксер 2018 року за версією спортивного телеканалу ESPN, спортивних журналів Sports Illustrated і The Ring, Асоціації журналістів Америки BWAA, видань BoxingTalk, Yahoo Sports, WBC.

Особисте життя Олександра Усика

Олександр знайомий зі своєю дружиною Катериною з дитинства. Одружилися ж вони у 2009 році. У Олександра і Катерини троє дітей: дочка Єлизавета (2010 року народження), син Кирило (2013), син Михайло (2015). У жовтні 2023-го стало відомо, що Олександр і його дружина стануть батьками вчетверте.

Більше цікавих новин боксу – https://xsport.ua/ru/boxing_s/

Поширити:

Залишити коментар:

коментар