Теніс сьогодні: перспективи Еліни Світоліної у 2024 році

Виступи Еліни Світоліної у 2023-му були оцінені винагородою «Повернення року» від Жіночої тенісної асоціації (WTA). Українка, яка пропустила 12 місяців через декретну відпустку, відновила виступи у квітні. Великий теніс сьогодні вимагає ідеальної фізичної підготовки, тож від початку було малоймовірно, що Еліна після такої паузи зможе швидко повернутися на колишній рівень. Та Світоліній вдалося переконати скептиків. Вже за пів року виступів вона повернулася до топ-25 світового рейтингу. Серед досягнень того періоду:

  • перемога на WTA 250 (Страсбург);

  • 1/4 на відкритому Чемпіонаті Франції;

  • 1/2 на Вімблдоні.

У Еліни є всі шанси поновитися у топ-10 вже навесні цього року. Протягом перших чотирьох місяців їй не доведеться захищати залікові бали, бо вона не брала участь у минулорічних змаганнях. Це дає можливість прогресувати по максимуму у порівнянні з конкурентками. Крім виступів у професійному турі WTA, Світоліна не приховує бажання зіграти на Олімпіаді-2024, що пройде влітку у Парижі.

Еліна вже давно не обмежується статусом відомої тенісистки. З грудня 2023 року вона, а точніше фонд її імені, відповідає за управління справами національної жіночої збірної. В українському тенісі сьогодні склалася не найкраща ситуація з кадрами, викликана конфліктами відразу декількох провідних гравчинь з федерацією. Хочеться сподіватися, що Світоліній вдасться нарешті об’єднати усіх найкращих. По своєму потенціалу це покоління має всі шанси на виграш Кубка Біллі Джин Кінг. До речі, 12–13 квітня команда зіграє за вихід у фінальну частину турніру проти Румунії. Суперник цілком до снаги за умови, що буде зібрано оптимальний склад на чолі з самою Світоліною.

Український жіночий біатлон: криза триває

Здається, ще не так давно українські тенісистки могли тільки заздрити успіхам своїх землячок з біатлонної збірної. Наші стріляючі лижниці регулярно займали призові місця на етапах Кубка світу та навіть вигравали Олімпіаду в естафеті. Саме ті успіхи зробили біатлон на якийсь час найпопулярнішим зимовим видом спорту в Україні. 

На жаль, зміна поколінь та буремні часи витиснули нашу збірну зі світової еліти. Нині досягненням вважається потрапляння у топ-20 в індивідуальних перегонах та топ-5 в естафеті. За підсумками етапів КС, що відбулися у 2023 році, найкраща з українок Ірина Петренко посідає 26-те місце у загальному заліку. Результат досить пристойний, але до реальної боротьби за нагороди ще дуже далеко.

Втім, тимчасові невдачі не привід, щоб перестати вболівати за своїх. Усі перегони Кубка світу з біатлону 2024 можна безплатно дивитися наживо на регіональних телеканалах «Суспільного», а також на сайті «Суспільне Спорт». Прямі трансляції змагань можна також знайти на офіційному порталі IBU. За перегляд контенту там теж не потрібно платити.

Автор ua-football: Олександр Риженко, Twitter – @Theryzhenko

Поширити:

Залишити коментар:

коментар