Центр гастрономічних досліджень і Баба Єлька видають кулінарну книгу про Кіровоградщину

© unsplash.com

Експерти Центру гастрономічних досліджень (проєкту їzhakultura) підтримали ГО «Баба Єлька» у виданні книги «кулінарних діалектів» «Смачна Кропивниччина».

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Ідея проєкту «Смачна Кропивниччина» виникла під час перших фольклорно-етнографічних експедицій команди «Баби Єльки» Кіровоградською областю.

«Перед тим, як заспівати (проект у першу чергу спрямований на дослідження автентичних народних пісень – ред), наші респонденти намагалися всадити нас за стіл. Там ми продовжували свої інтерв’ю. Саме так і виокремився ще один напрямок досліджень – це гастрономічний», – розповідає координаторка проєкту Інна Тільнова.

Наразі зібрано понад 200 рецептів традиційних страв, які готують у найвіддаленіших селах Кіровоградської області. Це гокачі, френзольки, рабчики, манзарі, борщі та капусняки та багато іншого. Ідея вже отримала активну підтримку – під час краудфандингової кампанії на платформі «Велика Ідея» навесні 2021 року проєкту вдалося зібрати понад 79 тисяч гривень на видання книги.

Книга буде ілюстрована світлинами з експедицій, а окремі рецепти супроводжуватимуть QR-коди, що вестимуть на відеосайт проекту, де опубліковані репортажі з експедицій.

До цього часу кулінарна традиція, притаманна населеним пунктам Кіровоградщини, не була проартикульованою – не визначені основні традиційні страви, їхні назви, межі поширення, основні складники.

Видання книги «кулінарних діалектів» Кіровоградщини становить не лише етнографічний інтерес для науковців та дослідників культурного розмаїття України, а може стати домашнім кулінарним посібником і посприяти введенню чи навіть поверненню національних страв, що побутували на початку ХХ століття на території Кіровоградщини, у меню сучасних українців.

Більше про проєкт і рецепти традиційних страв з Кіровоградщини-Кропивничччини можна знайти на сторінці “Смачна Кропивниччина” у Facebook.

Нагадаємо, традиційні танці під сільську музику влаштували посеред вулиці у Кропивницькому.

Читайте також: Як знайти своє коріння – поради професійного генеалога

Довідково.

їzhakultura (їжа культура) – науковий та освітній проєкт про гастрономічну культуру. Його мета – розвивати та популяризувати дослідження харчової культури в Україні. На сайті проєкту ми регулярно публікуємо написані науковцями та експертами галузі статті про гастрономічне минуле та сьогодення. 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар