Студент педуніверситету отримав 5 років умовно за “боротьбу з педофілами” у складі “Білих левів”

Ленінський районний суд міста Кропивницького присудив 5 років позбавлення волі зі звільненням від ув’язнення на іспитовий строк 1 рік студенту ЦДПУ, учаснику угрупування «White Lions» за побої та катування під виглядом боротьби з педофелією.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією «Судового репортера».

Обвинувачений навчається на ІІІ курсі факультету фізичного виховання Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Улітку 2016-го невстановлена слідством особа, матеріали щодо якої виділено в окреме провадження, створила угрупування «White Lions» («Білі леви»), до якої долучився обвинувачений та інші.

Учасники групи через підставні акаунти від імені неповнолітніх знайомились із людьми в соцмережах і домовлялися спільно провести час із можливим продовженням інтимних стосунків. У подальшому на зустріч замість молодого хлопця чи дівчини прибувала група активістів «White Lions», які били людину і фіксували це на відео.

Свою діяльність група позиціонувала, як боротьбу з педофілією. Під час побиття потерпілих змушували під запис «зізнатися» у педофілії. У подальшому люди боялися звертатися до правоохоронців, бо їх шантажували знятим відео, іноді вимагали гроші за нерозповсюдження в інтернеті цього відеозапису.

Емблема “Білі леви”

У вироку йдеться про 8 епізодів – з кінця квітня 2016-го по лютий 2017 року. Напад відбувався у середньому раз на місяць.

Останні три зустрічі відбувалися в районі Фортечних валів. Одному із потерпілих висунули вимогу передачі 2000 гривень до 9 годин наступного ранку, погрожуючи насильством щодо нього та його родичів і розповсюдженням в інтернеті відео з «зізнанням» у педофілії. Під час наступного нападу хлопці вирішили відібрати у потерпілого мобільний телефон. Обвинувачений був проти, оскільки вважав, що це суперечить заявленій меті групи по безкорисній боротьбі з педофілією, тому пішов із місця злочину.

Але вже 26 лютого 2017-го обвинувачений запропонував двом товаришам приєднатися до чергового нападу поблизу готелю «Турист». Коли хлопці бити чергового потерпілого, поряд проходили працівники поліції, які їх затримали. Обвинувачений визнав провину за всіма епізодами і щиро розкаявся, сприяв розкриттю злочину.

Суд кваліфікував дії неповнолітнього за ч.2 ст.27 ч.2 ст.126 КК України як умисне завдання ударів, побоїв та інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень, за попередньою змовою групою осіб та за ч.2 ст.27 ч.2 ст.127 КК України як катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю, фізичного, морального страждання шляхом нанесення побоїв, інших насильницьких дій, за попередньою змовою групою осіб, повторно.

Підсудний позитивно характеризується за місцем навчання, майстер спорту України зі спортивної гімнастики, неодноразовий переможець регіональних та всеукраїнських змагань.

Суд призначив умовне покарання – 5 років позбавлення волі зі звільненням від ув’язнення на іспитовий строк 1 рік. Раніше суд за строками давності закрив справу щодо нього в частині заподіяння легких тілесних ушкоджень (ч.1 ст.125 ККУ).

У травні цього року суд за строками давності закрив справу двох інших учасників «White Lions» за строками давності – їх звинувачували тільки в заподіянні легких тілесних ушкоджень.

Наразі у справі «White Lions» є два вироки суду – перший від 20 листопада 2020 року. Молодик визнав вину і його також звільнили з випробуванням.

У Ленінському суді Кропивницького досі перебуває справа з 12 підсудними, семеро із яких були неповнолітніми на момент інкримінованих подій, в їх числі також четверо дівчат. Їх звинувачують у розбійних нападах і вимаганні.

28 лютого 2017-го прокуратура Кіровоградської області повідомляла про викриття групи «Білі леви».

затримання членів організації “White lions” / © прес-центру СБ України

За даними слідчих, до складу злочинної групи, яка діяла на території міста Кропивницький та області, входили двоє діючих співробітників установи виконання покарань (організатори групи) та учасники футбольного фан-клубу.

До своєї злочинної діяльності зловмисники залучали неповнолітніх. Злочини вчинялись під лозунгами боротьби з потенційними педофілами. Водночас, як зазначали в прокуратурі, один із організаторів групи сам перебував у інтимних стосунках із неповнолітньою.

Одним із потерпілих виявився неповнолітній, якого «Білі леви» жорстоко побили та принизили, знявши все це на камеру та виклавши відео зі знущаннями в інтернет.

Попередньо повідомлялося про 14 постраждалих.

Нагадаємо, перші результати слідства: на рахунку кропивницьких “Білих левів” 14 жертв та 34 відеозаписи.

Читайте також: 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар