Євробачення “порвала” осучаснена пісня-веснянка з Кіровоградщини

Український гурт Go-A з піснею “Шум”, написаною на основі стародавньої веснянки з Кіровоградщини, посів на Євробаченні п’яте місце за підсумками голосування журі і друге за результатами глядацьких симпатій.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

“Шум” або “Конопелечки” записали й оприлюднили учасники проєкту “Баба Єльки” під час експедиції  в село Розумівка Олександрівського району весною 2019-го року. Виконала веснянку місцева довгожителька Настя Павлівна Зеленько (1938 р.н.).

Сама пісня уперше зазвучала на всю країну в прямому ефірі Радіо Культура 11 листопада 2020-го з уст етновиконавиці Світлани Буланової, яка виступає під творчим псевдонімом YELKA. А вже за кілька місяців, 7 січня цього року, YELKA презентувала кліп на осучаснену версію “Конопелечок”.

Пісня у виконанні Світлани Буланової посіла друге місце у всесвітньому музичному рейтингу World Music Charts.

Готуючись до Євробачення, гурт Go-A запрпонував журі національного відбору на вибір три пісні – “Рано”, “Церковка” і “Шум”, з-поміж яких обрали останню. Оскільки правила конкурсу забороняють виконувати народні твори, солістка гурту Катерина Павленко переписала текст веснянки, проте залишила ідею, суть і частину слів автентичної пісні. І пісню, і кліп до неї Go-A переробляли двічі, доки не зупинилися на варінті, який і представили на Євробаченні.

Тим часом відео з експедиції “Баби Єльки”, на якому Настя Зеленько співає “Шума”, набрало майже 35 тисяч переглядів і тисячі схвальних відгуків із різних країн світу.

Про те, як проходив конкурс, про повернення Go-A в Україну і оригінальне виконання “Шума” дивіться в сюжеті 5 каналу:

Нагадаємо, відомий телеведучий Костянтин Грубич шукав на Кіровоградщині автентичні рецепти.

Читайте також: Старовинне фото з Кіровоградщини виставили на Хрещатику

Поширити:

Залишити коментар:

коментар