Мер Новоукраїнки отримуватиме надбавку “за високі досягнення в праці”

Жителі Новоукраїнки вже не один день обговорюють в соціальних мережах оприлюднений на сайті міськради проєкт рішення “Про впорядкування умов оплати праці з 1 січня 2024 року”,  згідно з яким міський голова Олександр Корінний з нового року отримуватиме ряд надбавок і премій до зарплати. Стиснута пружина громадського невдоволення вивільнилася в обвинуваченнях стосовно розкрадання бюджету, байдужості до війни й у цілому до населення міста.

Журналісти Першої електронної газети  поспілкувалися з очільником Новоукраїнської громади, її жителями та депутатами міськради,  аби з`ясувати чи дійсно є “зрада” в надбавках до зарплати під час воєнного стану.

photo-5199906155420312220-x

Олександр Корінний каже, що закиди про його недоброчесність, спровоковані новиною про надбавку до зарплати, бачив. Пояснює їх появу тим, що люди не розбираються в механізмах роботи державного та міського апарату, та в їхніх процесах, які відрізняються й не завжди є дотичними.

“Так, дійсно на 56-тій сесії Новоукраїнської міської ради депутати прийняли рішення про установлення мені як міському голові надбавки,  а також премії за високі досягнення в праці та виконання особливо важкої роботи в розмірі 50-ти % до посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та вислугу років. Це виконання 256 постанови Кабінету міністрів, де чітко написано про впорядкування депутатами зарплатні для міського голови в тих межах, які вони вважають розумними. Однак це не означає те, що я обкрадаю державний бюджет. Кошти на ці потреби беруться з міського бюджету: громада збирає податки й шукає інвесторів, залучає різні кошти згідно чинного законодавства. Якщо людина працює, до прикладу, в державному органі, гроші вона отримує з державного бюджету. Якщо вона працівник органів місцевого самоврядування, то отримує з місцевого бюджету”.

Також посадовець зазначив, що прожити на 15 тисяч зарплатні, яку має, дуже складно, особливо, якщо враховувати те, що його родина складається з чотирьох осіб, серед яких до того ж син-студент.

“Ніхто не піднімав крику і хаю, коли поліції та ДСНС до вже існуючої зарплатні доплачували ще кошти півтора року. Я розумію, якщо це правоохоронці та рятувальники, які вирушили на окуповані території – це цілком виправдане рішення, а якщо це ті, хто сидить у Львові чи Івано-Франківську… Чому люди тоді мовчали, що потрібно на дрони? Чому вважають, що віддавати має лише міський голова, чи кажуть, що краще б ці кошти віддали на допомогу ЗСУ?  Тоді вже треба в техпрацівників забирати й віддавати, в аптекарів, в усіх. Якщо мені сьогодні не дадуть надбавку та премію, то я маю 15 тисяч ставки, з яких сплатю податки й отримаю на руки близько 11-12 тисяч. Маючи в родині двох дітей, я з дружиною маю жити на ці кошти, так вважають люди. Не може керувати успішною громадою людина без освіти й необхідних навичок за 4-5 тисяч зарплатні. Хороший менеджер потребує гідної зарплатні. З усіма надбавками й преміями в мене отримається приблизно 33 тисячі зарплати. Чи є це великою зарплатнею для посадовця?”

Відтак, за нарахування надбавок та премій міському голові під час сесії проголосували 16 депутатів, проти були двоє, а утрималися 3.

photo-5199906155420312221-x

“Дякую що Ви звернули увагу на депутатів, які утрималися. Я один із них. Готовий пояснити перед громадою і своїми виборцями офіційну позицію, – каже депутат міськради Сергій Гончаренко. – Проект по преміюванню міського голови в початковому варіанті містив інший зміст. В нього було включено пункти про преміювання працівників. В минулому році, під час голосування щодо подібного проекту, я взагалі не голосував.

Мною було запропоновано вилучити пункти, які згідно законодавства не повинні голосуватися депутатами, про що офіційно було зафіксовано пропозицію на постійній комісії. Ось текст пропозиції:

«Постійна комісія з питань прав людини, законності, депутатської діяльності та етики, регламенту Новоукраїнської міської ради , під час розгляду проекту рішення №1341, для недопущення порушення законодавства, рекомендує вилучити п.6 та п.7, тому що питання скасування/не скасування додаткових виплат працівникам (премії, матеріальної допомоги, доплат тощо) є повноваженням міського голови, а не депутатів ради (дане питання не підлягає вирішенню на пленарному засіданні ради). Відповідно до 268 Постанови, міська рада встановлює розмір премії лише для голови».

На офіційному сайті Новоукраїнської міської ради, станом на 19.12 (день проведення сесії) і по цей час, даний проект рішення відсутній. Відповідно голосувати за проект який не бачили ні громада а ні депутати, не мало сенсу. Це моя позиція.  Якщо б при голосуванні був вибір тільки за чи проти , я б натиснув «ПРОТИ».

З лютого 2024 заплановано розпочати онлайн трансляцію засідань сесії Новоукраїнської міськради. Наша комісія надала свої пропозиції, тож всі хто зацікавиться матиме можливість спостерігати за роботою депутатів”, – розповів Сергій Гончаренко.

Щодо думки громади, то активно це питання обговорювали учасники новоукраїнського Телеграм-каналу “NK”.

photo-5199906155420312234-y

photo-5199906155420312232-y

photo-5199906155420312233-y

photo-5199906155420312231-y

Віта Банташ, Перша електронна газета. 

Нагадаємо, міський голова Олександрії на час війни відмовився від премій і стимулюючих виплат

Читайте також: “Про премії пора забувати”: депутати Малої Виски проти преміювання міського голови

Поширити:

Залишити коментар:

коментар