Затриманий на хабарі помічник ексголови Кіровоградщини визнав свою вину. Суд триває

Сергій Шевченко з батьком і сестрою

Триває суд щодо ексголови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Балоня і керівника його патронатної служби  Сергія Шевченка, яких звинувачують у хабарництві. Шевченко визнав свою винуватість і пішов на угоду з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Вищий антикорупційний суд прийняв рішення про виділення матеріалів стосовно нього в окрему справу, повідомляє Перша електронна газета за інформацією «Слово і діло».

Захисник Шевченка подав клопотання про виділення матеріалів стосовно його клієнта в окрему справи, оскільки між обвинуваченим і прокурором САП досягнута угода про визнання винуватості. Прокурор САП цю інформацію підтвердив і просив клопотання задовольнити. Угоду мають розглянути під час засідання  12 червня.

Нагадаємо, за версією обвинувачення, приблизно навесні 2020 року у Балоня виник злочинний умисел, направлений на одержання неправомірної вигоди від начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігоря Бойчука за не ініціювання питання перед ним щодо невідповідності займаній посаді.

Посадовець не хотів напряму вчиняти ці дії, тож для реалізації задуму залучив пособника – керівника своєї патронатної служби Сергія Шевченка. І вже той, за його вказівкою, озвучив вимогу: 110 тис. грн неправомірної вигоди щомісяця, інакше чиновник зіткнеться з перешкодами у своїй діяльності, зокрема, ініціюванням питання щодо відповідності займаній посаді.

Згодом зловмисники збільшили свої вимоги, зажадавши отримувати щомісяця 15% від офіційного обороту держструктур, що перебували у підпорядкуванні головного управління органу виконавчої влади. З огляду на показники попередніх періодів, йшлося про суму близько 1,8 млн грн.

За умовами «угоди», кошти мали передавати траншами. Перший – у 100 тис. грн – передано на початку червня 2020 року, що задокументовано в межах досудового розслідування. Після отримання другого траншу у 250 тис. грн голову та посадовця ОДА викрили та затримали у межах спільної операції НАБУ, САП, ГУ БКОЗ та УСБУ.

В ході подальших слідчих дій за місцем роботи та проживання підозрюваних вилучені великі обсяги готівки, походження якої наразі невідоме. Йдеться про понад 4,5 млн грн, 320 тис. доларів, 24 тис. євро.

За аналізом декларацій 2019 року, Андрій Балонь потрапив у десятку найбагатших голів ОДА. Після затримання і звинувачення у вимаганні хабаря суд арештував частину його майна.

Згодом, як повідомляв Центр протидії корупції, у Зеленського за “схемою Татарова” намагалися “відмазати” Андрія Балоня.

Щодо його пособника Ігоря Шевченка, який врешті визнав свою винуватість, то попри молодий вік (25 років), він вказав у декларації за 2018 рік досить великі статки –  півтора мільйона готівкою в різній валюті й квартиру площею 181 квадратний метр. А вже в 2019-ому придбав 15 земельних ділянок площею по 2 га.  Коли Шевченко потрапив за грати, за нього внесли заставу у 5 мільйонів 6,5 тисячі гривень

Його батько Сергій Шевченко  займав різні керівні посади:

  • очолював ДП Держрезерву України
  • був директором департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА
  • головою Новомиргородської РДА
  • начальником Держсільгоспінспекції Херсонської області (звідки на Кіровоградщину перевели Андрія Балоня)
  • начальником ГУ Держпродспоживслужбу в Херсонській, звідки його врешті звільнили після чисельних звернень підлеглих щодо корупційних схем та порушень законодавства.

Донька Сергій Шевченка-старшого і сестра Сергія-молодшого Алла Дворніченко за часів перебування Балоня на посаді голови Кіровоградської ОДА була призначена головою Новомиргородської РДА, яку раніше очолював її батько. Сама ж Алла доти працювала в Новомиргородському районному суді і була помічницею голови.

Після затримання її брата і розголосу обставин його професійної діяльності,  Алла Дворніченко подала заяву на звільнення.

© Алла Дворніченко | Facebook
Поширити:

Залишити коментар:

коментар