Хабар в ОДА: все про обшук та арешт Андрія Балоня і його спільника

Учора, 25 червня, Кабмін погодив відставку Андрія Балоня з посади голови Кіровоградської ОДА. Водночас, начебто, в порядку денному засідання цього питання не було, а “рішення спустили без обговорення”. Згодом з’явилася інформація про обшуки в облдержадміністрації та орендованому будинку чиновника. Після цього Андрія Балоня затримали співробітники СБУ за підозрою у вимаганні 1,8 млн грн хабаря.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

За словами речниці обласного управління СБУ Марини Яковенко, у приміщенні ОДА обшуки проводили працівники Національного антикорупційного бюро України. Біля входу в будівлю стояв мікроавтобус, а чоловіки в балаклавах нікого не впускали в приміщення. Виїзд із двору облдержадміністрації з вулиці В’ячеслава Чорновола також був заблокований.

За нашою інформацією, працівники облдержадміністрації не хотіли відчиняти двері в кабінет Андрія Балоня, тому силовикам довелося їх виламати.

1c110f641febfceb05bbc51111bb910f.jpg

Як пише у своєму телеграм-каналі керівник Центральноукраїнського антикорупційного офісу Андрій Лаврусь, у будинку, де мешкає голова ОДА Балонь, також проводили обшуки. В середину зайшли правоохоронці з автоматами, а на вулиці була приватна охорона. Серед них і охоронець голови облдержадміністрації.

У Службі безпеки України заявили, що голову ОДА та ще одного посадовця підозрюють у вимаганні грошей з керівників деяких контролюючих структур регіону.

За версією слідчих НАБУ, чиновники запропонували керівникові регіонального осередку одного з органів державної влади в області надати їм 1,8 млн грн в обмін на неперешкоджання його роботі. За умовами “пропозиції” кошти мали передаватися траншами.

Перший транш у 100 тис. грн посадовці ОДА отримали в червні 2020 року. Під час передачі другого – у 250 тис. грн — їх викрили “на гарячому”. Андрія Балоня та його спільника затримали в порядку ст. 208 КПК України.

Як пише журналіст Юрій Бутусов, у будинку Балоня під час обшуку знайшли багато готівки, походження якої не встановлено. Він не виключає, що очільник області отримав її за продаж посад.

За словами Андрія Лавруся, спільником голови ОДА Андрія Балоня був Сергій Шевченко – начальник патронатної служби. Він начебто виконував різні доручення, зокрема, особисті. За його інформацією, саме Сергія Шевченка затримали правоохоронці. Він є сином держслужбовця у Херсонській області, де до призначення на Кіровоградщину працював Балонь.

Нагадаємо, на посаді очільника Кіровоградської облдержадміністрації Андрія Балоня представив перший заступник Керівника Офісу Президента України Сергій Трофімов.

“Напередодні виборів викриття голови ОДА на хабарі – красномовний симптом, але ж система поборів процвітає не тільки в Кіровоградській області. Якість кадрів, які висувають Володимир Зеленський і Сергій Трофімов просто вражає – суцільна кадрова чехарда, а ось як раз Балон чомусь був у Трофимова на хорошому рахунку, користувався довірою. Зараз головне питання – а якщо глава ОДА збирає гроші за призначення, то це його самодіяльність чи Трофімов в курсі? Без відповіді на це питання розслідування буде неповним”, – додає журналіст Юрій Бутусов.

Окрім того, позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко заявив, що Андрій Балонь був призначений головою Кіровоградської ОДА за особистої участі президента Володимира Зеленського.

a0b603263aa4989a292d15ad21c007c3.jpg
Сергій Трофімов та Андрій Балонь в Кіровоградській ОДА | 11 листопада 2019 року

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар