ВАКС не прискорив передачу до суду справи ексголови ОДА Балоня

Вищий антикорупційний суд не прискорив передачу в суд справи щодо колишнього очільника Кіровоградської ОДА Андрія Балоня та екскерівника його патронатної служби Сергія Шевченка, яких підозрюють у вимаганні 1,8 млн грн хабаря.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Слово і діло.

Детектив НАБУ і прокурор САП просили суд обмежити Балоню, його спільнику Шевченку та їхнім адвокатам строки на ознайомлення з розслідуванням детективів. На їхню думку, захист зволікає з процедурою. У НАБУ і САП вказали, що загальний обсяг матеріалів у справі складає 9 томів, з якими ознайомились лише двоє адвокатів. Деякі адвокати ознайомилися з 5 томами або 8 томами, один із підозрюваних – з 3 томами, а ще двоє захисників – взагалі не ознайомлювалися з матеріалами.

Однак адвокати і підозрювані заперечували це. Після вивчення документу, суддя відмовив у задоволенні клопотання.

Водночас ВАКС не задовольнив клопотання захисника Балоня і залишив без змін запобіжний захід.

Отож, до 20 березня 2021 року Андрій Балонь зобов’язаний:

  • прибувати до слідчого, прокурора та суду за кожною вимогою;
  • не залишати територію України без дозволу слідчого (детектива), прокурора слідчого судді чи суду;
  • повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання;
  • утримуватися від спілкування з іншими учасниками кримінального провадження, крім своїх захисників, слідчих, детективів, прокурорів, слідчого судді, суду.

Зазначимо, НАБУ і САП завершили розслідування у справі вимагання хабаря ексголовою Кіровоградської ОДА Андрія Балоня і його спільника Сергія Шевченка. Підозрюваним дали ознайомитися з матеріалами слідства перед направленням їх у суд.

За версією слідства, Андрій Балонь вимагав хабар у керівника обласної Держпродспоживслужби Ігоря Бойчука. До справи Балонь долучив спільника – Сергія Шевченка, який керував патронатною службою ОДА. І вже той, за вказівкою, озвучив вимогу: 110 тис. грн хабаря щомісяця. В іншому ж разі Ігорю Бойчуку обіцяли перешкоди у його роботі, зокрема, ініціювати питання щодо відповідності займаній посаді.

Згодом, підозрювані свої вимоги збільшили, зажадавши отримувати щомісяця 15% від офіційного обороту держструктур, які підпорядковувалися Головному управлінню Держпродспоживслужби – близько 1,8 млн грн.

За умовами “угоди”, гроші повинні були передавати траншами. Перші 100 тис. грн передали на початку червня. Після отримання другого траншу у 250 тис. грн Андрія Балоня та Сергія Шевченка затримали.

На роботі та вдома у підозрюваних вилучили великі обсяги готівки невідомого походження – 4,5 млн грн, 320 тис. дол. США, 24 тис. євро. На гроші наклали арешт.

Дії посадовців кваліфікували за ч.4 ст. 368 КК України.

Вже колишній очільник Кіровоградщини Андрій Балонь потрапив у десятку найбагатших голів ОДА за деклараціями 2019 року. Наразі суд арештував частину його майна у зв’язку з підозрою у вимаганні хабаря.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар