Великий піст: які смачні та бюджетні страви приготувати на свято

Піст — це чудова нагода спробувати нові страви, які не лише корисні, а й смачні. Багато хто вважає, що пісне харчування — це нудно, але насправді існує безліч цікавих і недорогих рецептів.

Перша електронна газета підготувала кілька ідей, які урізноманітнять ваш раціон.

Гречані котлети з грибами

Інгредієнти:
• 1 склянка гречки
• 200 г грибів (печериці або гливи)
• 1 цибулина
• 2 ст. л. борошна
• Сіль, перець, спеції за смаком
• Олія для смаження
Приготування:
1. Відваріть гречку до готовності.
2. Подрібніть гриби та цибулю, обсмажте до золотистого кольору.
3. Змішайте гречку, гриби, борошно та спеції.
4. Сформуйте котлетки, обваляйте їх у борошні та підсмажте.
Смачно з томатним соусом або овочевим салатом.

image

Суп-пюре з гарбуза і сочевиці

Інгредієнти:
• 300 г гарбуза
• ½ склянки червоної сочевиці
• 1 морква
• 1 цибулина
• 1,5 л води
• 1-2 ст. л. оливкової олії
• Сіль, перець, спеції за смаком
Приготування:
1. Наріжте гарбуз, моркву і цибулю кубиками.
2. У каструлі обсмажте цибулю, додайте моркву, гарбуз і сочевицю.
3. Залийте водою, доведіть до кипіння, варіть 20 хвилин.
4. Збийте блендером до стану пюре, додайте спеції.
Подавайте з грінками або підсмаженим насінням гарбуза.

image

Овочевий плов із нутом

Інгредієнти:
• 1 склянка рису
• 1 склянка відвареного нуту (або консервованого)
• 1 морква
• 1 цибулина
• 2 ст. л. олії
• Сіль, перець, куркума, зіра за смаком
Приготування:
1. Наріжте цибулю та моркву, обсмажте на олії.
2. Додайте відварений нут, спеції та рис.
3. Влийте 2 склянки води, накрийте кришкою, варіть до готовності рису.

1

Тушкована квасоля з овочами

Інгредієнти:
• 1 склянка білої або червоної квасолі (можна консервовану)
• 1 цибулина
• 1 морква
• 1 солодкий перець
• 2-3 помідори або 200 г томатної пасти
• Сіль, перець, лавровий лист, зелень
• Олія для смаження
Приготування:
1. Якщо використовуєте суху квасолю — замочіть її на ніч, відваріть до готовності.
2. Обсмажте цибулю, моркву та перець на олії.
3. Додайте помідори або томатну пасту, тушкуйте кілька хвилин.
4. Всипте квасолю, спеції та тушкуйте ще 10-15 хвилин.
Смачно як гаряча страва або на бутерброд із чорним хлібом.

image

Салат із буряка, горіхів і чорносливу

Інгредієнти:
• 2 середніх буряки
• 50 г волоських горіхів
• 100 г чорносливу
• 2 ст. л. оливкової олії
• Сіль, перець, зелень за смаком
Приготування:
1. Буряк відваріть або запечіть, натріть на тертці.
2. Чорнослив залийте гарячою водою на 10 хвилин, наріжте соломкою.
3. Змішайте всі інгредієнти, додайте горіхи, олію, сіль і перець.
Корисний і дуже смачний салат на кожен день.

image

Картопляні зрази з грибами

Інгредієнти:
• 500 г картоплі
• 200 г грибів
• 1 цибулина
• 2 ст. л. борошна
• Сіль, перець, олія
Приготування:
1. Картоплю відваріть, зробіть пюре, додайте борошно, сіль і перець.
2. Гриби з цибулею обсмажте.
3. Сформуйте коржики з картоплі, покладіть всередину начинку, сформуйте зрази.
4. Обсмажте на сковорідці до золотистого кольору.
Смачно зі свіжим салатом або томатним соусом.

image

Пісний шоколадний брауні

Інгредієнти:
• 1 склянка борошна
• ½ склянки какао
• ½ склянки цукру
• 1 склянка води
• 100 мл олії
• 1 ч. л. розпушувача
• Ванілін за смаком
Приготування:
1. Змішайте сухі інгредієнти.
2. Додайте воду та олію, перемішайте до однорідності.
3. Вилийте у форму, випікайте при 180°C 30-35 хвилин.
Солодка радість навіть у піст!

image

Фалафель із соусом тахіні

Східна страва, яка в піст стає справжнім порятунком для поживного обіду.
Інгредієнти:
• 1 склянка сухого нуту (замочити на ніч)
• 1 цибулина
• 2 зубчики часнику
• Пучок кінзи або петрушки
• 1 ч. л. коріандру
• 1 ч. л. зіри
• Сіль, перець
• Олія для смаження
Приготування:
1. Замочений нут подрібнити в блендері з цибулею, часником та зеленню.
2. Додати спеції, сформувати кульки.
3. Обсмажити у фритюрі або запекти в духовці при 200°C 20 хвилин.
Подавайте з пісним соусом тахіні (паста з кунжуту + лимонний сік + вода).

image

Оладки з кабачків та картоплі

Інгредієнти:
• 2 кабачки
• 2 картоплини
• 2 ст. л. борошна
• Зубчик часнику
• Сіль, перець
• Олія для смаження
Приготування:
1. Натріть кабачки та картоплю на тертці, вичавіть зайву рідину.
2. Додайте борошно, подрібнений часник, сіль і перець.
3. Формуйте оладки та обсмажуйте до рум’яної скоринки.
Смачно подавати з томатним соусом або соусом із соєвого йогурту та часнику.

image

Салат із червоної квасолі та авокадо

Інгредієнти:
• 1 банка червоної квасолі
• 1 авокадо
• 1 помідор
• ½ червоної цибулі
• Лимонний сік
• Оливкова олія
• Сіль, перець
Приготування:
1. Наріжте авокадо, цибулю і помідор кубиками.
2. Змішайте з квасолею.
3. Заправте лимонним соком, олією, сіллю та перцем.
Швидкий, поживний і дуже корисний салат!

image

Пісна лазанья з овочами

Інгредієнти:
• Листи для лазаньї (без яєць)
• 2 баклажани
• 2 кабачки
• 1 банка томатів у власному соку
• 1 цибулина
• Часник
• Оливкова олія
• Базилік, орегано, сіль, перець
Приготування:
1. Обсмажте овочі та цибулю на олії.
2. Додайте томати, спеції, тушкуйте 10 хвилин.
3. Викладайте шарами листи лазаньї, овочі та соус.
4. Запікайте при 180°C 30 хвилин.
Можна посипати зверху подрібненими горіхами для ефекту “сиру”.

image

 

Солодка вівсянка з бананом та горіхами

Інгредієнти:
• 1 склянка вівсянки
• 1 банан
• Горіхи, сухофрукти
• Мед або кленовий сироп
• Кориця
Приготування:
1. Відваріть вівсянку у воді.
2. Додайте нарізаний банан, горіхи та сухофрукти.
3. Заправте медом або сиропом та посипте корицею.

image

Пісні чебуреки з грибами

Інгредієнти:
• Вода – 130 мл.
• Сіль – 0.5 ч. л.
• Олія – 4 ст. ложки.
• Борошно – 250 г.
• Печериці – 300 г.
• Цибуля – 1 шт.
• Сіль, перець за смаком.

Борошно просійте гіркою на стіл. Додайте сіль і олію. Потім закип’ятіть воду й акуратно (щоб не обпектися) вмішайте окріп у борошно. Спочатку замішуйте тісто ложкою, а потім руками. Скачайте у велику кулю і залиште настоятися на 30 хвилин.

Гриби та цибулю дрібно наріжте й обсмажте на сковороді з олією до готовності. Розділіть тісто на 10 однакових частин і кожну розкачайте в тонке коло. На половину кола викладіть грибну начинку, складіть чебуреки навпіл і защипніть краї. Обсмажуйте вироби 1-2 хвилини з кожного боку на пательні з олією, або запікайте 10 хвилин за 180° у духовці.

1

Фото ілюстративні з мережі Інтернет. 

Нагадаємо, вийшла друком книга «Смачна Кропивниччина»

Читайте також: понад 2 млн грн зібрали у Кропивницькому під час благодійної гастро-вечері

 

Поширити:

Залишити коментар: