![269743559_219303940357275_5497731800840928938_n](https://persha.kr.ua/wp-content/uploads/2021/12/269743559_219303940357275_5497731800840928938_n-678x381.jpg)
У Кропивницькому презентують книгу «Смачна Кропивниччина» – спільний проєкт «Нової газети» та ГО «Баба Єлька».
Про це повідомляє Перша електронна газета, з посиланням на сайт “Баба Єлька”.
«Книга стала результатом фольклорно-етнографічних експедицій нашої команди протягом 2018-2021 років. У ній зібрані записи рецептів мешканців сіл Кіровоградщини (Кропивниччини), які найкраще оповідають про повсякденні локальні кулінарні практики ХХ століття», – йдеться в анотації до книги.
Збірка містить понад двісті рецептів, частина з яких подана зі збереженням місцевої говірки. Просканувавши QR-код біля окремих переписів, можна поринути в атмосферу сільської дійсності, почути голоси «бабів Єльок» – носіїв знання про локальну гастрокультуру, прочитати репортаж про ту чи іншу експедицію, звідки привезений рецепт. Книга проілюстрована світлинами з експедицій, автори яких – учасники експедицій Майкл Ендрюс, Олександр Майоров, Мирослава Липа та Альона Малашина.
«Уже близько трьох років ми з командою активно працюємо над темою кулінарного бренду Кіровоградщини, для цього заснували напрям «Смачна Кропивниччина», у «Новій газеті» є рубрика «Рецепт з конверта», спільно з Ресторацією Кропивницьких проводимо звані вечері, де вивчаємо місцеву традицію. Для мене все почалося, мабуть, у дитинстві, коли я проводила багато часу в селі Гаївка Маловисківського району і пізнавала світ у тому числі на смак. Я щаслива, що знаю про хліб з печі, свіжину, ряжанку, борщ на сироватці та інші сільські страви, проте не варто асоціювати локальну кухню лише із сільською кулінарною традицією, я впевнена, що скоро ми заговоримо і про суто кропивницькі рецепти. Наприклад, кажуть, що колись у місцевих магазинах продавався торт «Кіровоградський». Чому ж цього торта немає в жодному кафе чи ресторані? Сподіваюся, наш проект спонукатиме місцевих рестораторів уводити в меню своїх закладів місцеві страви, а кропивничан і гостей міста – знайомитися з ними. Дякую Центру гастрономічних досліджень та видавництву їzhak за менеджмент видання і щиру підтримку ідей «Баби Єльки», – зазначила упорядниця книги, координаторка напряму «Смачна Кропивниччина» Інна Тільнова (Данильченко).
![a6cac466b4df817c54f9da7b54f2644f.jpg](https://picua.org/images/2021/12/25/a6cac466b4df817c54f9da7b54f2644f.jpg)
![5ec707ac20397ea38a79d62e0d1379d1.jpg](https://picua.org/images/2021/12/25/5ec707ac20397ea38a79d62e0d1379d1.jpg)
![ed76c882af4f9b36195648c5d7adc310.jpg](https://picua.org/images/2021/12/25/ed76c882af4f9b36195648c5d7adc310.jpg)
![12557b50bf7e7c00b9ca43dced8daa4a.jpg](https://picua.org/images/2021/12/25/12557b50bf7e7c00b9ca43dced8daa4a.jpg)
Авторами передмови до книги стали етнологи Любов та Олександр Босі.
Нагадаємо, кошти на книгу ГО «Баба Єлька» збирала під час краудфандингової кампанії на платформі Спільнокошт у рамках проєкту Міжнародного фонду Відродження «EU4USociety». Також видання стало можливим завдяки підтримці родини Березкіних.
Презентація видання для журналістів відбудеться у форматі прес-дегустації 29 грудня о 14.00 в Етнолабораторії «Баба Єлька» (м.Кропивницький, вул.Дворцова,12). Презентація у форматі званої вечері відбудеться на початку січня у Ресторації Кропивницьких.
Придбати книгу можна, написавши на сторінку «Баба Єлька» у Фейсбуці, в редакції «Нової газети» (тел. 0664318691) або на сайті видавництва “Їжак”.
Читайте також:
Етнопроєкт “Баба Єлька” можна підтримати на Patreon
Два проєкти з Кіровоградщини перемогли на конкурсі “Створюй із Суспільним”