Мама вилікувалася, а діти захворіли. Історія родини з туберкульозом

Маленький будинок розташований на краю села. Невеличкий паркан немов ховає всю їхню родину від села. На подвір’ї бігають кури, пес із будки зустрічає лайкою. Він, певно, як і сама господиня не дуже радий гостям. Тут живе родина,  в якій діти хворіють на туберкульоз.

«Знову ви?», – «люб’язно» зустрічає з порогу господиня. Її вигляд і слова одразу видають приязність, але представники благодійної організації «100 відсотків життя. Кропивницький» та місцевих служб не відступають.

«Знову ми. Перевірити, як ваші діти. Лікування не пропускаєте?», – кажуть гості.

Жінка запрошує в будинок. Місцеві соцслужби одразу оглядають умови, адже родина перебуває під пильним наглядом. Соціальна працівниця Тетяна Грибок іде до дітей дошкільного і шкільного віку. У них – туберкульоз. Власне, тому і приїздять сюди часто з візитами, щоби знову розповісти про важливість лікування, перемогти недугу, подбати про здоров’я дітей.

У багатодітній родині Іваненків (прізвище та імена змінюємо) торік на туберкульоз захворіла першою мама Людмила. До лікарні звернулася через періодичний кашель і тривале підвищення температури. Хворобу сприйняла без особливого здивування.

«У лікарні сказали треба пити ліки щодня. Я от і пила. Інколи поєднувала з горілкою, інколи пропускала», – зізнається жінка.

Людмилі «допомагали» лікуватися – і сімейна лікарка, і лікарка-фтизіатр, і соціальна працівниця благодійної організації «100 відсотків життя. Кропивницький». Всі знали, що жінка не відповідальна, переймалися за її здоров’я, аби вона не поширювала туберкульоз далі.

Тим часом обстежено усіх її дітей, як найбільш контактних осіб, змін у легенях – не виявлено. Завдяки комплексній роботі та контрольованому лікуванні, жінка перемогла хворобу.

Втім, за деякий час, Людмилі рекомендували знову обстежити дітей. До того ж, дівчинка часто «підкашлювала». Діагноз «туберкульоз» підтвердився. Лікування рекомендували амбулаторно. Протитуберкульозні препарати жінка отримала безплатно. Такий діагноз підтвердився і в інших дітей.

Родині радили звернутися за соціальним супроводом у благодійну організацію «100 відсотків життя. Кропивницький». Відтоді соціальна працівниця Тетяна Грибок здійснює супровід родини.

«Як тільки медпрацівники не отримують два-три дні відео, як дітки п’ють ліки, лікарка-фтизіатр починає бити на сполох. Вона залучає всіх, допомагає родині пройти цей важкий шлях. Туберкульоз потрібно лікувати щоденно», – розповідає Тетяна Грибок.

Соціальна працівниця каже, що діти вже два місяці як приймають ліки. Незабаром буде обстеження, аби перевірити якість лікування. Тим часом діти бігають у кімнаті і по-щирому радіють гостям. Адже пані Тетяна привезла гостинці, які разом з колегами збирали у благодійній організації. Це й новенькі іграшки, і квітчасті сукні, і светрики, і настільні ігри. І окремо передає мамі харчі, які та попросила придбати на мотиваційні сертифікати за прихильність до лікування дітей.

Підтримка – важлива

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу. Передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Тому важливо його зупинити одразу, регулярно приймаючи ліки.

За поширеністю дитячого туберкульозу Кіровоградщина стабільно займає перше місце в Україні, а за кількістю нових випадків – третє. Це лише одна із багатьох історій, коли доводиться комплексно боротися із недугою.

Поверталися із села в місто кожен із своїми думками. Соціальна працівниця каже, що кожного разу після бесіди з мамою, та ближче підпускає до себе, прислухається до порад, які спрямовані на якісне материнство, догляд за дітьми, боротьбу з недугою, безпечне життя…

Родина Іваненків перебуває під соціальним супроводом проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», який впроваджується PATH в БО «100 відсотків життя. Кропивницький». Проєкт спрямований на підтримку і допомогу родинам, у яких діти хворіють на туберкульоз.

Читайте також: Бізнес-леді з Кіровоградщини підхопила туберкульоз

Вікторія Семененко для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар