Маловисківський суд звільнив від покарання шахрая, який два роки обманював українців

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© pixabay.com

Маловисківський районний суд звільнив від покарання шахрая з села Хмельове, який протягом двох років виманював гроші в довірливих українців.

Відповідне рішення суду опубліковане в Єдиному реєстрі, повідомляє Перша електронна газета.

Чоловік “продавав” неіснуючі товари і “здавав” в оренду неіснуючі квартири, ошукавши таким чином десятки людей. Свої дії він виправдовував тим, що не мав реальної роботи, але потребував грошей на життя.

Так протягом 2022-23 років шахрай розміщував на платформі «OLX» оголошення про продаж медогонки, рамок для вуликів, власне вуликів, які насправді не мав продавати.

Із клієнтами, які хотіли придбати товар, він домовлявся про умови, просив передоплату й обіцяв відправити товар то «Укрпоштою», то «Новою поштою». Отримавши кошти на свою картку, “продавець” блокував ошуканих клієнтів і зникав.

За час слідства правоохоронці встановили 16 таких випадків шахрайства. Суми були різними (300 грн., 500, 1000, 1200,  1800, 2200 грн., та ін.), залежно від того, на що погоджувалися потенційні покупці. Так із одного з довірливих клієнтів шахрай виманив трьома траншами 3600 грн (спочатку 1300, потім  1500 і ще 800 грн.).

Крім того, протягом 2022 року чоловік розміщував на платформі «DOM.RIA» оголошення про здачу в оренду двокімнатної квартири у Києві, якої у нього насправді не було. У потенційних орендаторів він одразу просив передоплату в сумі 2400 гривень.

У 2023-му за такою ж схемою шахрай неодноразово “здавав” в оренду квартиру у Львові. Просив 8500 гривень за місяць із передоплатою у 2000 грн.

Люди надсилали йому кошти і на банківську картку,  і на номер мобільного телефону. Під час своїх шахрайських дій, зловмисник використовував картки різних банків («Акцент-банк», «Укргазбанк», «Монобанк» ), телефони різних мобільних операторів («Київстар», «Водафон Україна», «Лайфселл») та месенджер «Viber» для листування.

Під час судового засідання обвинувачений визнав повністю свою вину і заявив, що “щиро розкаюється”. Стверджував, що до шахрайства його змусили життєві обставини – він ніде не працює, а для забезпечення своїх життєвих потреб йому потрібні гроші. Тож замість того, щоб влаштуватися на роботу, він вирішив виманювати кошти в інших людей.

Суд визнав таке каяття пом`якшувальною обставиною (ст. 66 ККУ) і прийшов до висновку, що чоловік може виправити свою поведінку і усвідомити хибність злочинного шляху без перебування за гратами.

Тому суд присудив шахраєві три роки позбавлення волі і звільнив від відбування покарання з випробувальним терміном у два роки (ст. 75 ККУ).

Читайте також: 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар