У Кропивницькому вже 9 місяців працює Центр допомоги врятованим. Куди звертатися

У Кропивницькому центрі допомоги врятованим надають соціальну, психологічну та правову допомогу вже понад  дев`ять місяців. За час роботи  послуги отримали 1210 людей. З них 64 % складають переселенці.

Про це під час брифінгу повідомив координатор Центру допомоги врятованим Олександр Кришко, інформує Перша електронна газета.

Центр допомоги врятованим у Кропивницькому створили за ініціативи Офісу Віцепремʼєрки  з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, сприяння Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики, у партнерстві з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, завдяки фінансовій підтримці урядів Бельгії, Франції, Швеції, у співпраці з Кіровоградською обласною військовою адміністрацією, Кропивницькою міською радою та ГО “Інноваційні соціальні рішення”.

Наразі в Україні діє 11 подібних Центрів: у Дніпрі, Запоріжжі, Харкові, Херсоні, Одесі, Львові, Чернівцях, Мукачевому, Полтаві, Києві та Кропивницькому. Мережу планують розширювати, аби надавати допомогу якомога більшій кількості населення. Відтак, тут люди можуть безкоштовно та конфіденційно отримати соціальні, психологічні та правові послуги.

“Допомогу тут можуть отримати внутрішньо переміщені особи, люди, які виїхали із зони бойових дій чи окупованих територій, місцеві мешканці та усі, хто потребує допомоги. Однак здебільшого до нас звертаються саме внутрішньо переміщені особи, люди в яких у родині хтось загинув потрапив у полон чи зник безвісти. Найбільше люди потребують гуманітарної та матеріальної допомоги. В таких випадках ми перенаправляємо людину до відповідних державних чи комунальних закладів, які можуть надавати таку допомогу. Хочу наголосити, що матеріальну допомогу ми не надаємо”,- пояснив Олександр Кришко.

3
Олександр Кришко

Окрім внутрішньо переміщених осіб, допомогу тут можуть отримати військові. Юрист центру надає всім охочим консультації з питань проходження служби, реабілітації та отримання виплат.

Психологиня центру  Інна Канівець каже, що поширеною проблемою, з якою діляться відвідувачі Центру, є пережите сексуальне насильство.

“Найчастіше ми працюємо з людьми з Херсона, проте до нас потрапляють люди з різними запитами та з різних міст. Є потреба у вирішення кризових моментів. Мова йде про переселенців, які пережили окупацію, фільтраційні табори, які під час окупації втратили рідних, зазнали сексуального насильства. До прикладу, в нас є одна жінка, яка аби дістатися сюди провела 19 годин в чергах на блокпостах. Тобто ми розуміємо, з чим вона там зіштовхнулася. Після встановленого контакту з нею стало зрозуміло, що вона пережила сексуальне насильство. Такі випадки, на жаль, частішають.  Також, до нас звертаються ті, хто мав досвід перебування в полоні. Ці люди 100% є постраждалими від сексуального насильства”, – розповіла Інна Канівець.

Жінка каже, що попри всю важкість пережитого, варто звертатися за кваліфікованою  допомогою, аби в першу чергу допомогти собі й таким чином зафіксувати злочини, які вчиняють російські війська на українських територіях.

1
Інна Канівець

Центр працює з понеділка по четвер з 8:00 до 17:00 (в п`ятницю з 9:00 до 16:15) за адресою вулиця Архітектора Паученка, 41/26 (приміщення ЦНАПу), другий поверх.

Контактні номери:
+38 (097) 945 26 54,
+38 (099) 014 71 43.

2

Нагадаємо, після обстрілів і катівень: як переселенці відновлюють життя в Кропивницькому

Читайте також: дороги, комуналка, мова – переселенці розповіли про життя у Кропивницькому

Поширити:

Залишити коментар:

коментар